Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Reality  |  07.08.2020 12:35:52

Slevit z tržní ceny nemovitosti? Je i jiné rychlé řešení než výkup

Výkup nemovitosti je krajní řešení, kterému se každý snaží vyhnout. Někdy to ale zkrátka nejde jinak. Na peníze tolik spěcháte, že nemáte čas hledat kupujícího. A proto se spokojíte s rychlým prodejem, při kterém ztratíte velkou část z tržní ceny vašeho bytu či domu. Snaha urychlit prodej je nejčastějším důvodem prodeje nemovitosti pod cenou, uvedlo v novém průzkumu Maxima Reality 44 % Čechů. Přitom často existují i jiná, mnohem výhodnější řešení.

Výkup nemovitosti má jedinou výhodu. Peníze máte do druhého dne na účtu. Problém je, že vám dají při nejlepším 90 %, často bohužel i pouhou polovinu z reálné tržní ceny. Tak přijdete o statisíce, někdy miliony. Proč tolik? Firma, která nemovitost vykoupí, na sebe totiž bere riziko. Dokud není zájemce o koupi, není jasné, kdy a za kolik se nemovitost prodá. Proto se strhává minimálně 10, někdy i 50 % z tržní ceny. Prodej bytu či domu pod cenou zažil podle průzkumu Maxima Reality každý desátý Čech. U zhruba pětiny dotázaných (21 %) k takové situaci došlo v rámci rodiny.

Ve vašem zájmu jistě bude, abyste dostali co nejvíc peněz. Proto se vyplatí vybírat z více nabídek. Ale dejte si pozor na jeden častý trik. Některé firmy podhodnocují odhad tržní ceny, aby to vypadalo, že vám dávají vyšší procento. Dejme si příklad. Řekněme, že reálná tržní cena vašeho bytu je 5 milionů . Firma vám chce dát jen 3,5 milionu , to dělá 70 %. Ale když se poníží odhad třeba na 4 miliony, hned se dostaneme se stejnou částkou na 85 %. A to přece vypadá mnohem atraktivněji.

Proto si nejdřív sežeňte nezávislý odhad tržní ceny. Můžete si ho objednat zdarma a online. Jedině pak získáte realistickou představu o tom, jak výhodnou nabídku na výkup máte vlastně na stole. Podle průzkumu je špatné nacenění nemovitosti důvodem prodeje pod cenou v jedné desetině případů.

Včas si tedy položte otázku, jestli je výkup vážně jediné možné řešení. Někdy vám totiž může stačit jen část peněz z prodeje. Třeba milion nebo dva. Jestli je to váš případ, výkupu se raději vyhněte. Na trhu fungují realitní kanceláře, kde si můžete nechat vyplatit půlku peněz předem. S potřebnou hotovostí v ruce získáte víc času na prodej a dostanete se tak nakonec na plnou tržní cenu. A to stojí za zkoušku.

Autor: Vladimír Zuzák

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688