Perly týdne: Akcie nad zlato, podivné investiční rekordy a u nás diskuse o bankovní dani

Autor: Patria (Patria Finance)
07.08.2020 13:00:30

Ve světě…

Akcie lepší než zlato: Zlato a akcie vykazují od března letošního roku pozitivní korelaci, ale stratég společnosti BNY Mellon Geoffrey Yu pro Bloomberg uvedl, že akcie mají v delším období rozhodně lepší výhled, než zlato. Obchodované firmy totiž mají prostor pro zvyšování marží, budou investovat a jejich hospodaření se bude lepšit, zatímco u zlata je potenciál menší. Někdy se hovoří o tom, že slouží jako dobré pojištění proti inflaci, ale stratég tvrdí, že i z tohoto pohledu jsou akcie mnohem výhodnější. Jsou totiž „příběhem celé agregátní poptávky“, zatímco zlato je jen „příběhem inflačním“.

Andrew Sheets působí jako stratég Morgan Stanley a pro Bloomberg uvedl, že nominální výnosy jsou už nyní relativně stabilní, protože výrazně níže již klesnout nemohou. Reálné výnosy jsou tak taženy zejména inflačním očekáváním. Nyní tato očekávání rostou, což reálné výnosy posílá níž a níž. Rostoucí inflační očekávání pak poukazují na zlepšující se ekonomický výhled a „normální ekonomické oživení“. Zlato, které roste spolu s tím, jak klesají reálné výnosy, se tak chová jako typické cyklické aktivum a tudíž nemusí poskytovat takovou diverzifikaci, jak někteří doufají.

Sheets míní, že americká ekonomika ztrácí některé „pozitivní katalyzátory“, které měla před několika týdny, i když si stále nevede zle. Pokud bude „momentum stále pozitivní“, rizikovým aktivům to bude stačit, protože oživení bude udržitelné, i když v následujících měsících mohou přijít i těžší chvíle. Pokračující a sílící oživení by pak mohlo přinést velkou změnu v tom, které akcie si na trhu vedou nejlépe. „Akcie, které investoři kupují v prostředí nízkých výnosů, jsou jiné, než tituly, které kupují v prostředí rostoucích výnosů“, řekl stratég s tím, že pokračující oživení by sebou neslo růst výnosů vládních obligací.

Valuace jako tahoun posílení: Bloomberg v následujícím grafu popisuje vývoj na trhu v posledních letech – rozděluje celkovou návratnost na jednotlivé tahouny ve formě dividend, změny valuací a změny ziskovosti obchodovaných firem. Zisky táhly návratnost nahoru od roku 2016 do roku 2019 (v tomto roce již ale jen minimálně). V roce letošním zatím působí očekávané zisky jako brzda. Jejich negativní vliv ale letos stejně převážil růst valuace - poměru cen a zisků na akcii:

Zdroj: Twitter

Podivné investiční rekordy: Zásoba hotovosti dosahuje u investorů rekordních úrovní ve chvíli, kdy rekordů dosahuje i akciový trh. Jak je to možné? S touto otázkou vyrukovali na CNBC na Shawna Snydera ze Citi Personal Wealth Management a jeho reakce byla: Je to podobné, jako když se na rekordy dostává Nasdaq a zároveň cena zlata. Na akciovém trhu podle něj „táhne věci technologický sektor“ a zároveň mají lidé obavy, což vysvětluje vysokou zásobu hotovosti v jejich aktivech a také investice do zlata. Technologie a zdravotní péče jsou podle Snydera akcie a sektory, které jsou „odolné vůči COVID-19“. Ty, které nejsou, naopak zaostávají.

Investor se ale domnívá, že malé společnosti a cyklické firmy si povedou v následujících 18 měsících dobře a nastane rotace směrem od technologií. Proč zaostávají finanční společnosti? Hlavní důvod podle Snydera spočívá v tom, jak nízko se nachází výnosy vládních obligací, protože v takovém prostředí „je pro banky těžké vydělávat peníze“. S pokračujícím oživením se ale výnosy zvednou, i když k tomu nemusí dojít dříve, než ke konci letošního roku. Klienti Citi podle Snyderových slov obecně čekají, že ekonomika se bude zlepšovat, ale „bude to nějakou dobu trvat...a bude třeba více stimulace, protože dosavadní balíček nebyl dostačující“.

O bankovních titulech hovořil na CNBC i analytik Mike Mayo z Wells Fargo. Podle něj mají tyto akcie potenciál pro 50 % posílení (v následujících 15 – 24 měsících). Banky prochází mimořádně těžkým obdobím, kdy se snoubí výjimečný pokles výnosů a prudký růst rezerv. Jejich fundamentální pozice je ale podle analytika velmi silná i přesto, jak se vyvíjí objem špatných úvěrů. Investoři totiž podceňují, kolik rezerv již banky na tyto úvěry vytvořily.

Analytik upozornil i na to, že Buffett nakupuje akcie Bank of America a podle jeho názor činí investor dobře. „Banky mají rezervy, jsou silné a jsou připraveny“, míní analytik s tím, že právě to bude současnou recesi a ekonomické problémy odlišovat od těch předchozích.

A opět dolů: Goldman Sachs sleduje indikátor aktuální ekonomické aktivity a jeho vývoj shrnuje v následujícím grafu. K největšímu propadu došlo letos v dubnu a přispěl k němu zejména spotřebitel, výrobní sektor i trh práce. V červnu se indikátor přehoupl do pozitivních čísel, aby se ale v červenci opět dostal do záporných s tím, že nejvíce k tomu přispěl trh práce a spotřeba:

Zdroj: Twitter

Americko - čínské přátelství: Pew Research Center na základě výzkumu veřejného mínění v USA tvrdí, že dochází ke znatelnému růstu negativních postojů směrem k Číně. V červenci se k ní negativně stavělo 73 % tázaných, pozitivně 22 %. Jde o zdaleka nejvyšší a nejnižší čísla za vyznačené období:

Zdroj: Twitter

a u nás doma...

Poptávka zvedá cenu autoškol: Seznam.cz píše, že „autoškoly nestíhají, tak zdražily. A na podzim s cenami ještě přitlačí“. Dvouměsíční odstávka kvůli karanténě v souvislosti s covid-19 má totiž podle portálu na svědomí letní nápor těch, kteří stáli o řidičský průkaz a nemohli ho získat. Za poslední desítky let autoškoly nepamatují takový zájem. „Zatímco ještě před koronakrizí stálo řidičské oprávnění skupiny B průměrně deset a půl tisíce, momentálně je přibližně o dvě tisícovky dražší. Za skupinu B je tak v současnosti běžná cena 12 tisíc, v Praze i více“, dodává seznam.cz.

Bankovní daň: Centrum.cz tvrdí, že „zavedení bankovní daně je pro ministry hnutí ANO stále nepřijatelné. Uvedl to vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček a vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová“. O vytvoření daně hovořil v úterý předseda ČSSD Jan Hamáček v souvislosti s návrhem na zrušení superhrubé mzdy. Návrh ale ČSSD už v minulosti neprosadila kvůli nesouhlasu svých koaličních partnerů.

„Hamáček v úterý uvedl, že ČSSD chce stejně jako ANO zrušit superhrubou mzdu, současně se ale musí vyřešit příjmová strana rozpočtu. Za možný zdroj příjmů, které pokryjí výpadek způsobený zrušením superhrubé mzdy, označil sektorovou daň pro banky, kterou ČSSD navrhovala už dříve. Podle představ sociálních demokratů by daň měla mít podobu odvodu z aktiv. Sazba by vzrůstala progresivně od 0,05 procenta do 0,3 procenta a podle odhadů ČSSD by přinesla do rozpočtu až 14 miliard korun ročně“, píše centrum.cz

Mezi největší pivní sedmičkou: Podle Eurostatu je největším výrobcem piva v EU Německo, s velkým odstupem za ním se nachází Polsko a Španělsko. Do největší sedmičky jsme se dostali i my, s těsným odstupem za Francií, kde se v roce 2019 vyrobily asi 2 miliardy litrů piva:

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 22:10 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 22:04 1 unce 2 233,59 USD
28.03.2024 21:56 1 unce 2 231,65 USD
28.03.2024 21:50 1 unce 2 226,50 USD
28.03.2024 21:42 1 unce 2 222,32 USD
28.03.2024 21:36 1 unce 2 221,04 USD
28.03.2024 21:28 1 unce 2 219,88 USD
28.03.2024 21:20 1 unce 2 220,28 USD
28.03.2024 21:14 1 unce 2 221,41 USD
28.03.2024 21:06 1 unce 2 220,87 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.