Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  07.08.2020 09:49:22

O2 ČR za druhý kvartál oznámila velmi dobrou kontrolu nákladů, solidní vývoj v byznysu

O2 ČR za druhý kvartál oznámila meziročně téměř stabilní tržby na úrovni 9,76 mld. (+0,1% r/r), což bylo přes 1% nad našimi i konsenzuálními odhady. Silný růst v pevném internetu (5,3% r/r) a převážil nižší tržby z mobilního segmentu (-2,4% r/r) a ze Slovenska (-3,5% r/r). Tržby překonaly naše odhady v ICT a prodeji hardwaru pro fixní internet, firma také dosáhla solidního růstu zákazníků ve fixním internetu (+5tis. kv/kv) a O2 TV (+18tis. kv/kv). Český mobilní segment ukázal rychlý růst v tržbách z dat (+14% r/r), zatímco dopad z propadu roamingových tržeb byl vyšší, než jsme očekávali (-50% r/r). Tržby na Slovensku klesly bez vlivu kurzových změn zhruba o 9% r/r, což bylo pod našimi odhady. Za poklesem stál očekávaný pokles tržeb z prodejů hardwaru, nižší regulované propojovací poplatky a klesající ARPU. Počet zákazníků ale na Slovensku rostl dále solidně o 3,7% r/r (+5tis. kv/kv).
EBITDA zisk meziročně rostl o 2,5% na 3,22 mld. , asi 2% nad konsensem a v souladu s našimi odhady, díky vyšší marži. EBITDA marže se zvýšil o 250bb na 33,1% zejména díky nákladovým úsporám v externích službách (marketing ..), zatímco oprávky na nesplácené pohledávky byly stále zvýšené a hrubá marže byla pod odhadem „kvůli“ lepším prodejům hardwaru a ICT (ty mají nižší marži).
Čistý zisk meziročně rostl o 2,9% na 1,41 mld. , přes 3% nad konsensem díky vyšší EBITDA, zatímco odpisy, amortizace a náklady financování (+62% r/r), byly mírně nad našimi odhady. Poměr čistého dluhu/EBITDA bez zahrnutí leasingu se zvýšil mezikvartálně z 0,6x na 0,9x kvůli výplatě dividendy. Volné cash flow se nicméně zlepšilo z 2,1 mld. na 2,8 mld. .
Ohledně dopadu koronaviru O2 ČR uvedlo, že epidemie ovlivnila především tržby z roamingu (-50% v ČR a -30% na Slovensku) a prodeje hardwaru v mobilním segmentu, což bylo vyváženo nákladovými úsporami.

O2 ČR ve světle COVID-19 celkově oznámila za druhý kvartál velmi solidní výsledky. Růst zákazníků zůstal velmi dobrý v placené televizi, pevném internetu, u smluvních zákazníků a v průmyslových SIM. Pokles tržeb z roamingu v ČR a SR byl vyšší, než očekávaný, ale byl kompenzován solidními tržbami z ICT a hardwaru. Klíčové růstové segmenty (mobilní a pevná data a placená TV) pokračovaly v dobré výkonnosti a firma ukázala poměrně striktní kontrolu nákladů.
Celkově vidíme výsledky pozitivně, ačkoliv pozornost 
trhu je v současnosti upřena na podmínky chystané 5G aukce. ČTÚ by měl vypořádání připomínek z veřejné konzultace k aukci zveřejnit dnes. Firma bude mít v 11 hodin konferenční hovor s analytiky, kde to bude jistě hlavním tématem.

Petr Bártek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688