Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  07.08.2020 07:08:59

O2 v pandemii covid-19 meziročně uhájila příjmy a dokázala zvýšit zisk i marži

Telekomunikační operátor O2 v prostředí pandemie onemocnění covid-19 ve druhém letošním čtvrtletí uhájil tržby na meziročně stagnující úrovni při růstu čistého zisku o 2,9 procenta. Při meziročním poklesu nákladů dokázala firmy zlepšit úroveň zisku EBITDA i marži. Na úrovni příjmů, EBITDA i čistého zisku doručila O2 kvartální výsledek nad očekáváním analytiků. Zde jsou podrobnosti.

Finanční výsledky druhého čtvrtletí a komentář managementu

O2 dosáhla ve druhém čtvrtletí roku 2020 čistého zisku 1,407 miliardy korun, což je meziroční zlepšení o 2,9 % proti 1,368 mld. před rokem. Konsensuálním odhadem analytiků byl meziroční pokles o 4,24 % na 1,31 mld. , odhadem analytiků Patrie byl meziroční pokles o 7,68 % na 1,263 mld. .

Celkové příjmy meziročně takřka stagnovaly, když ve 2Q20 dosáhly úrovně 9,736 miliardy korun proti 9,740 mld. ve stejném období loni. Konsensuálním odhadem zde byl meziroční pokles o 0,96 % na 9,66 mld. , odhadem Patrie -3,14 % na úroveň 9,448 mld. .

Na úrovni zisku EBITDA dosáhla O2 meziroční zlepšení o 2,5 % na 3,229 miliardy korun při zlepšení EBITDA marže o 0,9 p.p. na 33,2 procenta. Konsensuálním očekáváním byl meziroční pokles o 0,6 % na 3,13 mld. při odhadu Patrie -3,97 % na 3,024 miliardy korun.

Shrnuto: na úrovni příjmů, EBITDA i čistého zisku končí kvartální výsledky O2 nad konsensuálním očekáváním analytiků.

Tabulka: Finanční a provozní výsledky O2 ve 2Q20

Zdroj: Tisková zpráva O2

„Ve druhém čtvrtletí roku 2020 se v obchodních, provozních i finančních výsledcích společnosti O2 Czech Republic plně projevil negativní dopad pandemie koronaviru. V souvislosti s omezením pohybu obyvatel kvůli vyhlášení nouzového stavu došlo k výraznému útlumu aktivity obchodních kanálů, což vedlo ke zpomalení růstu počtu zákazníků. To byly, společně s výpadkem výnosů z roamingu, hlavní důvody, proč O2 dosáhlo v klíčových ukazatelích jen mírného růstu,“ uvedla ve výsledkové zprávě firma.

„Přestože není jasné, jak rychle se ekonomika vrátí k normálu, nepřestáváme inovovat a jako první operátor ve dvou městech spouštíme komerční provoz nejrychlejší sítě 5G,” říká Jindřich Fremuth, generální ředitel a předseda představenstva O2 Czech Republic. „Sítě páté generace pomohou urychlit nejen digitální transformaci samotného O2, ale využití v budoucnosti najdou i v průmyslu, ve zdravotnictví a v dalších strategických oblastech celé české ekonomiky,“ dodal.

„V první polovině roku jsme kvůli pandemii koronaviru naše interní očekávání nesplnili. Zasažena byla zejména mobilní část našeho podnikání, kde došlo k meziročnímu poklesu výnosů,” komentuje výsledky společnosti Tomáš Kouřil, místopředseda představenstva a finanční ředitel O2 Czech Republic, a pokračuje: „Díky striktní kontrole provozních nákladů jsme byli schopni mírně navýšit provozní zisk ve druhém čtvrtletí. Zároveň se nám podařilo získat nové financování společnosti, které zajistí naši finanční stabilitu v příštích letech.”

„Navzdory obtížné situaci na trhu se O2 podařilo úspěšně získat nové financování, které primárně použilo na předčasné splacení současného bankovního úvěru,“ uvádí firma ve zprávě.

Finanční výsledky první poloviny roku 2020

Celkové konsolidované provozní výnosy O2 dosáhly v prvním pololetí 2020 celkově 19,326 mld. , meziročně o 1,8 % více. „Hlavními zdroji nárůstu byly výnosy z O2 TV a mobilních dat, které více než kompenzovaly negativní dopad pandemie koronaviru na výnosy z roamingu a prodeje telefonů,“ uvedla firma.

V České republice se provozní výnosy v prvním pololetí zvýšily o 2,7 % na 15,782 mld. . Výnosy v mobilním segmentu poklesly v prvním pololetí o 0,6 % na 9,825 mld. , zatímco ve druhém čtvrtletí se meziročně snížily o 2,4 % na 4,921 mld. . V segmentu pevných linek dosáhly výnosy v prvním pololetí úrovně 5,957 mld. a 3,003 mld. ve druhém čtvrtletí.

Na Slovensku poklesly celkové provozní výnosy v prvním pololetí 2020 o 3,7 % na 3,617 mld. . „Podobně jako v České republice stály za tímto poklesem hlavně nižší výnosy z roamingu a prodeje telefonů v době koronakrize,“ komentuje O2.

Konsolidovaný provozní zisk EBITDA dosáhl v prvním pololetí 2020 výše 6,325 mld. . „Přestože výnosy ve druhém čtvrtletí meziročně nerostly, provozní zisk EBITDA se v tomto období zvýšil meziročně o 2,5 % na 3,229 mld. a to zejména díky úspoře provozních nákladů,“ uvádí O2.

Konsolidovaný čistý zisk vzrostl v prvním pololetí meziročně o 2,8 % na 2,675 mld. .

Přehled provozních výsledků

Celkový počet mobilních registrovaných zákazníků v České republice dosáhl na konci června 2020 celkem 5 910 tisíc. Zákaznická báze mobilních smluvních služeb byla k 30. červnu 2020 na úrovni 3 262 tisíc, počet zákazníků mobilních předplacených služeb byl 1 927 tisíc, zatímco počet M2M SIM karet dosáhl 721 tisíc.

Počet zákazníků některého z tarifů služby O2 TV (IPTV a OTT verze), která funguje na pevné lince od O2 i na internetovém připojení od jakéhokoliv poskytovatele, dosáhl k 30. červnu 2020 celkem 476 tisíc včetně zákazníků, kteří využívají měsíční balíčky O2 TV Sport Pack online a O2 TV HBO a Sport Pack. Počet zákazníků vysokorychlostního internetu přes kabel i pomocí bezdrátové technologie dosáhl ke konci prvního pololetí 2020 celkem 845 tisíc.

K 30. červnu 2020 dosáhl počet aktivních zákazníků na Slovensku dohromady 2 157 tisíc. Zákaznická báze mobilních smluvních služeb byla 1 048 tisíc, zákazníků předplacených služeb bylo 718 tisíc a 391 tisíc využívalo M2M služby.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688