Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.08.2020 09:18:46

Situace na americkém trhu práce se pomalu zlepšuje (Ranní zpráva z finančního trhu)

Data z amerického trhu práce ukáží na další zlepšování jeho kondice. K návratu na úroveň před koronavirovou krizí má ale stále ještě daleko. Červencový finální kompozitní PMI index bude potvrzen na úrovni téměř 55 bodů. Český červnový maloobchod by si měl v meziměsíčním srovnání dále polepšit. Detaily ohledně situace na českém trhu práce dnes zveřejní Ministerstvo práce a sociálních věcí. Výsledné číslo již známe. Podle něho podíl nezaměstnaných ve srovnání s červnem stoupl pouze o desetinku.

Tržby v českém maloobchodě rostly

ADP report mapující počet volných pracovních míst v americké ekonomice ukáže na jejich další tvorbu. Tempo však ve srovnání s přechozími měsíci zpomalí. Navzdory solidnímu vývoji v květnu a červnu na americkém trhu práce ve srovnání s únorovým stavem stále 14,7 milionu pracovních pozic chybí.

Finální kompozitní PMI indikátor za celou eurozónu bude zřejmě potvrzen na úrovni 54,8 bodu. Sem se vyhoupl z červnových 48,5 bodu díky překvapivě dobrým výsledkům v Německu a ve Francii. Na vyšších úrovních se index podle naší prognózy bude držet i v následujících měsících. Tento trend podle nás zvrátí až rostoucí nezaměstnanost (12,2 % v roce 2021).

Na domácí půdě bude dnes zveřejněn výsledek červnových maloobchodních tržeb a červencové nezaměstnanosti. Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí činil podíl uchazečů o zaměstnání registrovaných na úřadech práce k 31. červenci 3,80 %. Byl tak pouze o desetinu vyšší než v červnu. Nezaměstnanost se podle naší prognózy bude dále zvyšovat. Na nízkých úrovních jí zatím drží mimo jiné vládní program Antivirus. Svého vrcholu podle nás dosáhne začátkem příštího roku, a to na úrovni mezi 5 a 6 %. Tržby českých maloobchodníků v červnu pravděpodobně ve srovnání s minulým měsícem dále rostly. Registrace aut v červnu stouply o 28,6 % meziměsíčně, což by se podle nás mělo projevit v nárůstu prodejů aut o 20 % m/m. Bez zahrnutí motoristického segmentu očekáváme růst maloobchodu o 1,6 % meziměsíčně a o 3,7 % meziročně. Více jsme se měsíčním předpovědím věnovali zde: https://bit.ly/2CWoxUn.

Koruna vůči oslabování eura vůči dolaru imunní

Společná evropská měna včera mírně ztrácela, když se v odpoledních hodinách obchodovala kolem 1,172 USD/EUR. Dnes ráno však otevírá již opět na silnější hladině 1,182 USD/EUR.

Zatímco zkraje týdne táhl oslabující kurz eura vůči dolaru českou korunu na slabší úrovně, v úterý se již jeho ztrátami ovlivnit nenechala a posouvala se na silnější úrovně. Posílení pod hladinu 26,20 CZK/EUR mělo sice jepičí život, i tak si ale domácí měna ve srovnání s předchozím dnem připsala zisk na úrovni 0,2 % (na 26,22 CZK/EUR). Dnes ráno již otevírá na úrovni 26,12 CZK/EUR. V následujících dnech by na silnějších hodnotách měly kurz koruny držet rostoucí tržní sazby, resp. klesající eurové, a pozitivní sentiment na globálních akciových trzích. V tandemu s českou měnou se včera vyvíjel kurz polského zlotého. Ten posílil o stejné procento (0,2 %) na 4,406 PLN/EUR. Outsiderem regionu byl maďarský forint, který ztratil 0,3 % a posunul se na 345,6 HUF/EUR.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688