Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  05.08.2020 09:01:26

Zbytek týdne poskytne významný objem českých dat

Včerejší den nebyl z hlediska dat nikterak významný. To se však změní s příchodem dnešní deváté hodiny, kdy Český statistický úřad zveřejní vývoj českých maloobchodních tržeb. Na základě naší prognózy očekáváme, že ty během června navázaly na květnový meziměsíční růst a opětovně vykázaly zvyšující se tendenci. Co se týká výhledu pro budoucí měsíce, ten již není tak růžový, když pozvolna narůstající míra nezaměstnanosti bude bujařejší útraty domácností mírnit. K citelnějšímu oživení maloobchodu by tak mělo dojít až v průběhu příštího roku, kdy by tržby měly vzrůst o 5,1 % (naproti tomu letos pracujeme s poklesem v rozsahu 1,5 %).

Ani ve čtvrtek si ČSÚ neodpočine, když zveřejní údaje týkající se průmyslové produkce. U té očekáváme podobný vývoj jako v otázce maloobchodního sektoru, a tedy meziměsíční růst. Meziroční propady by se měly zmenšovat (viz graf). Jedno z problematických míst však bude i nadále představovat zejména automobilový průmyslpřičemž zahraniční poptávka po jeho produkci se bude na žádoucí úroveň navracet pomaleji. I proto by k významnějšímu zlepšení situace v průmyslovém sektoru mělo dojít až v průběhu příštího roku, kdy by měl vzrůst o 8,2 %, zatímco letos bychom měli být svědky propadu kolem 10 %.

V neposlední řadě se během čtvrtečního dne odehraje zasedání bankovní rady ČNB. Centrální banka by měla ponechat nastavení měnové politiky beze změny, když významnější by mělo být představení nové prognózy. Ta by mohla poskytnout určité náznaky ohledně budoucího vývoje monetární politiky, avšak by se neměla příliš lišit od poslední makroekonomické prognózy. V rámci našeho výhledu tak předpokládáme, že úrokové sazby setrvají na stabilní úrovni po celý letošní rok. K prvnímu pohybu směrem vzhůru by mohlo dojít ve třetím čtvrtletí příštího roku, když důvodem růstu sazeb budou sílící inflační tlaky pramenící z oživení české ekonomiky, a tedy spotřebitelské poptávky.

Zítra pak bude vedle české měnové autority zasedat také ta britská, která naposledy jednala o měnově-politických nástrojích kolem poloviny června.

Nicole Gawlasová, analytik České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688