Tiskové zprávy  |  03.08.2020 16:57:29

Na pražském kancelářském trhu je již 50 tisíc metrů k podnájmu. Do konce roku očekáváme dvojnásobek, firmy tak řeší přebytečné kapacity

Developeři, kteří mají aktuálně rozestavěno přes 200 000 m2 kanceláří, budou mít na pražském trhu v následujících krizových letech silného konkurenta. A to v podobě podnájmu neboli sekundárního pronájmu. Firmy se snaží podnajmout přebytečné kapacity, které jim vznikly vinou krize či plošného zavádění home office. Opakuje se situace z let 20092012, kdy se před krizí v roce 2008 odhadovala na toto období výstavba ve výši 1,2 mil. m2, a nakonec se realizovalo jen 600 tisíc m2. Důvodem zastavení výstavby byly právě přebytečné kapacity, kdy míra neobsazenosti kanceláří vzrostla z rekordně nízkých 5–6 % na 12–14 % v krizových letech.

„Aktuálně vidíme na trhu již 50 tisíc m2 k podnájmu a do konce roku očekáváme až dvojnásobek. Firmy se tak snaží udat přebytečné kapacity na trh. Na jedné straně hodně z nich zachovala větší míru home office. Na straně druhé jsou pak firmy, které aktuálně propouštějí 10–20 % zaměstnanců a je jasné, že nám na kancelářském trhu vzniká převis nabídky, která není v tržních statistikách týkajících se projektů ve výstavbě. Přebytečná kapacita, kterou se firmy aktuálně snaží podnajmout ovlivní chuť stavět nové projekty na kancelářském trhu v příštích letech,“ říká Radek Procházka, Managing Partner Prochazka & Partners.

Výhodou podnájmu je pro zájemce o tyto prostory okamžitá a kvalitní vybavenost. Jedná se povětšinou o vysoký standard kanceláří a moderní design, kdy se v předkrizových letech v rámci konkurenčního boje o talenty na vybavení nešetřilo. Samozřejmostí je nutnost oddělit případného podnájemníka od zbývajících prostor kanceláře, jedná se však z pohledu investic o minimální náklad vůči vlastní výstavbě či rekonstrukci.

„Hybridní model, kdy velká část pracovníků pracuje z domova a kanceláře se stávají více pouze místem pro setkávání a vzájemnou koordinaci je určitě preferovaný hlavně v IT segmentu. Tam se doteď firmy předháněly v benefitech, aby pracovníci trávili většinu volného času v kancelářích. Velké firmy z dalších oborů se dlouhodobě v oblastí kanceláří u IT inspirují, a aktuálně přehodnocují svou kancelářskou budoucnost, což může způsobit další vlnu přebytečných kapacit na trhu,“ dodává Procházka.


Společnost Prochazka & Partners v roce 2013 založil Radek Procházka a dnes je vedoucí společností výhradně zaměřenou na zastupování nájemců v oblasti komerčních nemovitostí. Poskytuje komplexní servis pro nájemce v segmentech Offices a Industrial (přejednání, relokace, expanze, nákup či výstavba na klíč) a svým klientům zajišťuje i architektonické a projektové poradenství a management (Design & Build). Společnost od roku 2016 vyhlašuje také odbornou soutěž Kanceláře roku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688