Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Práce  |  03.08.2020 10:48:47

Babiš plánuje razantní snížení daně všem zaměstnancům. Ročně by si zaměstnanec průměrně polepšil o 20 700 korun - zrušení superhrubé mzdy

Vláda chystá razantnější snížení daní pro zaměstnance, než s jakým počítá ve svém programovém prohlášení. Premiér Andrej Babiš to o víkendu uvedl ve videu svém facebookovém profilu.Zrušíme superhrubou mzdu, to určitě všichni uvidíte na výplatách. Myslím, že je potřeba snížit daňové zatížení zaměstnanců. Bylo by dobré se vrátit na těch 15 procent, co slibovala ODS a potom nesplnila. Bylo by to významné pro lidi, viděli by, že nemají důvod se bát budoucnosti,“ řekl. 


Více k tématu: O kolik se vám zvýší čistá mzda po zrušení superhrubé mzdy? Kalkulačka


Jedná se o rozumný návrh, protože poměrně vysoké zdanění práce je jedním z největších omylů tuzemského daňového systému. Šlo by o relativně citelné, oproti stávající situaci více než čtvrtinové snížení příslušné daňové zátěže. V náročné době, kterou česká ekonomika prochází, ji dodá žádoucí vzpruhu. Bohužel, jak už bývá u podobných návrhů zvykem, není jasné, “kde na to vláda vlastně vezme”. Pokud totiž nepředloží adekvátní úsporná opatření, kterými se snížení daně bude financovat, o žádné snížení daní ve výsledku jít nemusí. Vzniklý dluh totiž bude placen nakonec opět z daní, byť zřejmě jiných, než je daň ze mzdy.

Každý zaměstnanec by si ovšem zrušením superhrubé mzdy, které jako první navrhovala opravdu ODS, v průměru polepšil o 20 736 korun. To by podpořilo jeho spotřebu a pomohlo roztočit kola české ekonomiky, jež jsou – a budou – zatuhlá v důsledku koronavirové krize. Nyní se patnáctiprocentní daň vypočítává ze superhrubé mzdy, což dopovídá sazbě zdanění hrubé mzdy ve výši 20,1 procenta. Nyní by se tedy patnáctiprocentní daň vypočítávala z nižšího základu, neboť superhrubá mzda by se zrušila. Patnáctiprocentním zdaněním své hrubé mzdy, a nikoli tedy už mzdy superhrubé, by si každý zaměstnanec v průměru polepšil o v tabulce uvedených 1728 korun měsíčně, tedy zmíněných 20 736 korun ročně.

 








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688