mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  31.07.2020 00:00:00

Vietnam zlepšuje podmínky pro zahraniční investory

Vietnam zlepšuje podmínky pro zahraniční investory

31.07.2020 / 08:42 | Aktualizováno: 31.07.2020 / 08:46

Vietnamský parlament tento měsíc schválil novelu investičního zákona, která významným způsobem mění podmínky pro vstup zahraničních investorů do Vietnamu. Hlavním cílem nového zákona je zatraktivnit podnikatelské prostředí ve Vietnamu pro zahraniční investory a přilákat nové investice do hi-tech oborů. Nový zákon vstoupí v platnost 1. ledna 2021.

Vietnam je sice jednou z nejatraktivnějších investičních destinací v regionu Asie, většina zahraničních investic ve Vietnamu ale doposud směřovala do odvětví využívajících levnou pracovní sílu s nízkými technologickými nároky. Vietnamská vláda proto v minulém roce rozhodla o změně strategie lákání zahraničních investic směrem k podpoře inovativních odvětví a hi-tech oborů. Nezbytnou součástí této strategie je také změna investičních pobídek definovaných v zákoně o investicích.

Nové investiční pobídky pro vybrané hi-tech obory zahrnují například daňové prázdniny v délce až 6 let, slevy na dani z příjmu právnických osob ve výši 50% až na 15 let, slevy na pronájem státních pozemků v průmyslových zónách a řadu dalších. Nový zákon dává také poměrně rozsáhlé pravomoci vietnamskému premiérovi při udělování výjimek pro významné strategické investory. Zvláštní zacházení může být dle nového zákona přiznáno investorům, kteří se zavážou ve Vietnamu investovat alespoň 1,3 mld. USD a do tří let od udělení investiční licence dosáhnou ročního obratu ve výši 434 mil. USD nebo zaměstnají minimálně 3000 osob.

Vietnamská vláda zdůrazňuje, že velká část pobídek a změn v zákoně o investicích odráží požadavky velkých nadnárodních firem, které dlouhodobě usilují o vstup na vietnamský trh. Vietnamská vláda jim proto doslova ušila zákon na míru s cílem dále zatraktivnit Vietnam právě pro tyto největší světové giganty, kteří v posledních letech zvažují přesun výroby z Číny do jihovýchodní Asie.

Navzdory negativním dopadům pandemie Covid-19 Vietnam neztratil svou přitažlivost pro zahraniční investory a za prvních sedm měsíců tohoto roku přitekly do Vietnamu zahraniční investice v celkové výši 18.8 mld. USD, což představuje pouze sedmi procentní pokles oproti stejnému období minulého roku.

David Jarkulisch, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Hanoji


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688