ec.europa.eu (Evropská komise)
Zdravotnictví  |  29.07.2020 17:00:00

Evropská komise zajišťuje přístup EU k přípravku Remdesivir k léčbě onemocnění COVID-19

Evropská komise včera podepsala s farmaceutickou společností Gilead smlouvu na zajištění léčebných dávek přípravku Veklury, což je obchodní značka Remdesiviru
29/07/2020

Evropská komise včera podepsala s farmaceutickou společností Gilead smlouvu na zajištění léčebných dávek přípravku Veklury, což je obchodní značka Remdesiviru. Veklury byl prvním léčivým přípravkem registrovaným v EU na léčbu onemocnění COVID-19. Od začátku srpna budou mít členské státy a Spojené království díky koordinaci a podpoře Komise k dispozici šarže přípravku Veklury k naplnění okamžitých potřeb.

Komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová uvedla: „V posledních týdnech Komise neúnavně pracuje na tom, aby dosáhla dohody se společností Gilead a zajistila tak, aby byly do EU dodány zásoby přípravku registrovaného k první léčbě onemocnění COVID-19. Smlouvu jsme podepsali včera, což je méně než měsíc po registraci Remdesiviru. Od začátku srpna tak bude možné tímto přípravkem léčit tisíce pacientů. Komise vynakládá maximální úsilí, aby zajistila přístup k bezpečným a účinným způsobům léčby, a podporuje vývoj očkovací látky proti koronaviru. Včerejší dohoda je dalším důležitým krokem v našem boji s touto nemocí.

Smlouvu v celkové výši 63 milionů eur bude financovat nástroj pro mimořádnou podporu, který zřídila Komise. Zajistí se tak léčba přibližně 30 000 pacientů vykazujících závažné příznaky COVID-19. Pomůže to pokrýt stávající potřeby v příštích několika měsících a zajistí se spravedlivé rozdělení na úrovni EU na základě klíče pro rozdělování. Přihlédne se přitom k poradenství Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí.

Komise nyní rovněž připravuje společné zadávání veřejných zakázek na další dodávky tohoto léčivého přípravku, jež mají pokrýt dodatečné potřeby a očekávají se od října. 

Souvislosti

Dne 3. července bylo vydáno rozhodnutí o podmíněné registraci přípravku Remdesivir, čímž se stal prvním lékem proti koronaviru registrovaným na úrovni EU. Registrace usnadňuje včasný přístup k léčivým přípravkům v mimořádných situacích v oblasti veřejného zdraví, jako je současná pandemie.

Remdesivir je léčivý přípravek k léčbě onemocnění COVID-19 pro dospělé a děti starší dvanácti let trpící zápalem plic, kteří potřebují doplňkové dodávky kyslíku. Žádost o registraci byla Evropské agentuře pro léčivé přípravky (EMA) předložena dne 8. června. Doporučení agentury EMA členské státy podpořily prostřednictvím Stálého výboru pro humánní léčivé přípravky.

V EU byl léčivý přípravek registrován, avšak nadále je v zájmu zajištění bezpečnosti monitorován. Společnost Gilead byla rovněž požádána, aby agentuře EMA do prosince 2020 předala konečné zprávy o studiích Remdesiviru. Jedná se o jednu z podmínek, aby mohla být podmíněná registrace přípravku změněna na plnohodnotnou registraci. Další údaje o účinnosti a bezpečnosti léčivého přípravku mají být předloženy do srpna 2020, aby byl tento proces dokončen.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688