OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  02.08.2020 11:22:48

Rasové nepokoje v USA způsobují rekordní škodu pojišťovnám

Mnohé americké podniky disponují tzv. pojištěním „Business Owner“, v němž je kryto nejen dočasné uzavření provozu, nýbrž rovněž škody způsobené vandalismem a civilními nepokoji. V současné době to znamená, že tyto smlouvy přijdou ke slovu tam, kde pouliční nepokoje, plundrování a rabování způsobily majitelům citelnou újmu.

Největší škody tohoto druhu vznikly při občanských nepokojích v roce 1992 v Los Angeles. Tehdy soud zprostil viny čtyři policisty, kteří před ním stanuli za násilné zacházení při zatýkání Afroameričana Rodneyho Kinga. Tento verdikt vedl k vzepětí vlny násilností v ulicích, která byla vedena především příslušníky stejného etnika. Během několika dnů tam panovala situace srovnatelná s občanskou válkou. Škody se tehdy vyšplhaly na 775 milionů USD, což by dnes odpovídalo hodnotě 1,4 miliardy USD. Rasové nepokoje z roku 1965 byly spojeny se škodou ve výši 357 milionů USD a povstání po smrti Martina Luther Kinga v roce 1968 „přišlo“ na 231 milionů USD na majetkových škodách. Tyto historické částky byly přepočteny současným kurzem.

Nynější nepokoje a násilnosti vyvolané smrtí Georga Floyda nejsou bohužel lokálně ohraničeny, ale probíhají souběžně v mnoha amerických metropolích. Děje se tak znovu převážně v afroamerické komunitě navzdory zákazu vycházení a dalším restrikcím volného pohybu. Vzedmutí negativních vášní najednou na mnoha místech vede pojišťovny k odhadu, že tentokrát půjde o historicky nejvyšší škodu, údajně o mnohonásobek dosavadních.

Za příklad si experti z pojišťoven berou protesty v Chile z loňského roku vzniklé kvůli sociální nerovnosti v zemi. Škody tehdy podle odhadu vyšplhaly až na 2 miliardy USD. Například podle zástupců města Minneapolis v USA už začátkem měsíce června činila dosavadní místní škoda z aktuálních nepokojů minimálně 55 milionů USD. Nejméně 220 budov si do té chvíle prošlo požárem. A konec násilností je stále v nedohlednu, takže škoda každým dnem roste.

Pro porovnání: nejdražší pojištěnou škodou způsobenou člověkem byl atentát na Světové obchodní centrum ve výši 26 milionů USD. Celosvětově největší pojistnou událostí byla škoda hurikánem Katrina s „cenovkou“ 82 miliard USD. Dá se však předpokládat, že celosvětová pandemie koronavirem tuto událost trumfne.

Zdroj: versicherungswirtschaft-heute.de

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688