OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  05.08.2020 15:16:35

Zajímavost: Telefonické právní poradenství trendem v době pandemie

Ještě nikdy se v Německu neobrátilo tolik klientů v rámci relativně krátké doby na své pojistitele právní ochrany, jak tomu bylo v týdnech koronavirové krize. V březnu a dubnu 2020 bylo pojištěným osobám poskytnuto telefonické právní poradenství ve zhruba 285 000 případech. V normálních měsících před pandemií to bylo v průměru měsíčně 115 000 telefonátů. Tyto údaje vyplynuly z mimořádného vyhodnocení, které provedl Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV).

Rychlé a nekomplikované právní posouzení konkrétního problému, jež nabízeli pojistitelé právní ochrany prostřednictvím právního zástupce (advokáta) na telefonu, se v průběhu koronavirové krize přes všechna svá omezení a nejistoty osvědčilo.

V březnu 2020 se uskutečnilo 150 000 telefonických rozhovorů s právním zástupcem (advokátem), tj. o třetinu více než v únoru 2020. Jen od poloviny března do začátku dubna 2020 – tedy v prvních týdnech utlumení nebo úplného zastavení hospodářské činnosti – zaznamenali němečtí pojistitelé právní ochrany rekordní počet případů telefonického poradenství, a to více než 35 000 týdně. Většina otázek se týkala pracovní smlouvy, resp. pracovního práva, například zkrácené pracovní doby (tzv. Kurzarbeit) a výpovědi.

Pokud jde o právo upravující cestovní smlouvy, tak většina dotazů se týkala stornování zájezdu (cesty). Pokud jde o dopady koronavirové krize, počítá GDV s podstatným nárůstem pojistných událostí v pojištění právní ochrany a tím pádem s vyššími náklady. Obzvláště v oblasti pracovního práva by mohly na základě složitého hospodářského vývoje značně vzrůst odpovídající škody.

Na samotné pracovní právo a smluvní právo připadá jedna třetina všech škod. Celkově likvidují němečtí pojistitelé právní ochrany ročně přes 4 mil. pojistných událostí a vyplácejí pojistná plnění ve výši okolo 2,8 mld. EUR. Dá se počítat s tím, že již tak značně zatížené soudy budou muset v příštím období projednávat podstatně více právních sporů týkajících se například udržení pracovního místa nebo úhrady nákladů u stornovaných zájezdů.

GDV upozorňuje, že zároveň je třeba vzít v úvahu plánované zvýšení odměn právních zástupců (advokátů) a soudních poplatků, které má nabýt účinnosti v roce 2021. S tím spojené zvýšení nákladů by nezatížilo dodatečně pouze pojistitele právní ochrany, ale též spotřebitele bez sjednaného pojištění právní ochrany, kteří se v krizové situaci domáhají práva. Nabízí se tudíž uvážlivá úprava. U některých soudních případů, které nejsou pro právní zástupce tak nákladné, by mohly být poplatky sníženy. Mohlo by se to podle GDV týkat například standardizovaného zpracovávání případů v rámci soudního řízení s větším počtem účastníků stejného zájmu, jako je v poslední době emisní skandál.  

Zdroj: Celostátní svaz německého pojišťovnictví

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688