OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  08.08.2020 17:47:52

Sloupek Kateřiny Lhotské: Mám fofr, že se nemůžu ani…

Nejspíš už jste nesčetněkrát slyšeli, respektive i sami vyslovili větu „Já ti mám fofr, že se ani ne…“ doplněnou pojmenováním příslušné vyměšovací činnosti. Obvykle není myšlena doslovně, takže dotyčný člověk tím rozhodně nemyslí, že by v důsledku nadměrného pracovního vytížení musel příliš namáhat své tělesné svěrače.

Nicméně jsou profese, ve kterých zmiňovaná věta platí téměř doslovně a kde si člověk musí stokrát rozmyslet každý lok, aby se uprostřed pracovního výkonu nedostal do úzkých. Jednou z nich je pracovník call centra, kde se nemožnost odskočit si, když člověk zrovna potřebuje, stala nepříjemnou praxí. Čehož využila jedna z pojišťoven, když ve svém náborovém inzerátu zmínila, že u nich příslušní pracovníci takové dilema řešit nemusí. Za což zaslouží pochvalu hned dvakrát. Jednak, že nenutí svoje lidi křížit křečovitě nohy a jednak, že dokáže tento fakt prodat.

Ovšem ne ve všech profesích mají takové štěstí. Třeba lékaři a sestry pracující na operačním sále. Především ti, kteří provádějí několikahodinové výkony. Nejen, že je z toho dlouhého stání pořádně bolí nohy, ale pokud k tomu ještě před operací poctivě dodržují pitný režim, tak si asi každý dokáže představit, jak perné chvilky mohou prožívat během ní. Nad otevřeným hrudníkem si člověk zkrátka čůrpauzu neudělá…

Nedávno jsem narazila na to, že podobný problém řeší třeba i strojvůdci. V lokomotivě totiž překvapivě žádný záchod není. Docela dobře jsou na tom ti, kteří řídí nákladní vlak, nebo osobák. Ty přeci jen zastavují poměrně často, takže v případě potřeby lze problém vyřešit. Ale pokud má někdo za svojí lokomotivou mezinárodní expres, který na cestě z Prahy do Vídně zastavuje třikrát a vždy jen na jednu až dvě minuty, tak tam už se to řeší hůř. Když dojde na lámání chleba, a potřeba je natolik urgentní, že její nevykonání hrozí ztrátou důstojnosti dotyčného strojvůdce, tak je nejspíš možné zastavit i takový vlak někde „na mezi“. Ale dráhy z toho asi nadšením skákat nebudou. Osobně jsem takové zastavení vlaku zažila jen jednou, a to ještě z důvodu nikoliv primárně vyměšovacích, ale pomoci (naštěstí lehce) zraněnému cyklistovi, kterého na souběžné komunikaci odhodil nějaký řidič svým vozem do škarpy.

Je zajímavé, jak právě otázka „kam chodíte čůrat“ zajímá posluchače při různých besedách. Pamatuji se, jak na ni odpovídal jakýsi horolezec specializující se na náročné mnohahodinové nebo i několikadenní výstupy po vysokých kolmých stěnách. Nepřekvapivě sdělil, že se nikterak nežinýruje a pro tyto účely používá působení gravitačního zákona, podle kterého jak moč, tak exkrementy padají vždy shora dolů. Což je prý jeden z důvodů, proč chce při těchto výstupech každý lézt nahoru jako první a dolů slézat jako poslední.

Další profese, kde musí člověk umět plánovat svoje vyměšovací pochody, jsou ty, kde musí být stále jiným na očích. Těch je celá řada. Od příslušníků čestné stráže až po herce, co „nesleze z pódia“. Vzpomínám si, že i mne jednou taková perná chvilka postihla, když jsem moderovala nějakou konferenci a svůj pitný režim jsem nepřizpůsobila tomu, že každý cyklus přednášek trval přes dvě hodiny. Ale zažila jsem i záludnější chvilku. To když jsem se v jednom poobědovém bloku podívala do sálu a zjistila jsem, že jediní dva lidé, kteří jsou v tu chvíli vzhůru, jsem já a přednášející. A na vlastní oka pocítila, jak je spánek nakažlivý…

Jo, jo… Těch profesí, kde se člověk „ani nevyčůrá“ je docela požehnaně. A tak stejně jako láká zmiňovaná pojišťovna na to, že je u ní každý vlastního vyměšování pánem, by mohly třeba dráhy inzerovat, že jejich lokomotivy mají záchody, a divadla to, že hrají jen hry s častými přestávkami. Jenom v těch nemocnicích se toho asi moc vymyslet nedá. Ale třeba jednou pomůže robotizace. Takový robot totiž na záchod nepotřebuje…

Tento článek nevyjadřuje názor společnosti Creasoft. 

Kateřina Lhotská
vedoucí oddělení analýz a finančních produktů, Creasoft s.r.o.
člen Finanční akademie Zlaté koruny
stříbrná blogerka v kategorii Nováček roku 2018 serveru iDNES

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.07.2020Sloupek Kateřiny Lhotské: Červnové ozvěny OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
22.06.2020Sloupek Kateřiny Lhotské: Ekonomika, nebo lidské životy? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688