Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.07.2020 16:00:19

Steinbock: Dluhy na rekordech, ekonomika padající o 9 % a za vším ideologická slepota

Další vlna COVID-19 v USA „dláždí cestu k dluhovému rekordu, a to i pokud vezmeme v úvahu výši vládních dluhů na konci druhé světové války“. Na stránkách Economonitor to píše Dr. Dan Steinbock, zakladatel společnosti Difference Group, a dodává, že negativní dopady budou znatelné v celé globální ekonomice.

Steinbock vypočítává, že Spojené státy reagovaly na pandemii pozdě a ve srovnání s jinými vyspělými zeměmi dělaly chyby. A i to se projevuje tím, jak prudce nyní v této zemi rostou vládní dluhy. „Ještě před dvěma čtvrtletími byly federální dluhy na 23 bilionech dolarů, což představuje 106 % HDP. Za pouhá dvě čtvrtletí se zvedly na 27 bilionů dolarů.

Navíc prudce klesl produkt a zadlužení se tak v poměru k HDP pohybuje na 133 %. To je více než v Itálii v roce 2018 či v Řecku před jeho dluhovou krizí v roce 2010,“ píše ekonom. Zadlužení USA bude navíc dále růst a ve srovnání s Řeckem a Itálií je tu jeden podstatný rozdíl: Tyto dvě země nefungují jako kotva globálního finančního systému.

Ekonom tvrdí, že americká vláda měla informace o COVID-19 již na počátku ledna, ale nejednala. A to samé platilo i poté, co Světová zdravotnická organizace na konci ledna veřejně varovala před pandemií. „Když mobilizace začala, bylo pozdě a byla neefektivní.“ Srovnání s Kanadou přitom podle ekonoma ukazuje, že vývoj v oblasti počtu nakažených mohl být úplně jiný, než jaký je nyní pozorován v USA. Což se projevuje i na dluhové dynamice.

„Na konci druhé světové války byl poměr federálních dluhů k HDP na téměř 120 %. Díky dlouhodobému růstovému potenciálu a globálnímu oživení míra zadlužení rychle klesla. Dnes zadlužení překročilo poválečný rekord, a to se nacházíme v období míru. Americká ekonomika se už před recesí vyvolanou pandemií nacházela v dlouhodobém útlumu a nyní nemá potřebný potenciál k růstu, jako tomu bylo po válce,“ míní Steinbock.

Oživení bude podle ekonoma kvůli současné epidemické situaci pomalejší, než se dříve čekalo. Zatímco před časem se hovořilo o 5% celoročním poklesu, nyní je podle něj pravděpodobnější 8 – 9% pokles americké ekonomiky a „frustrovaní mohou být ti, kteří doufali, že nezaměstnanost zůstane pod 8 %“. A na firmy vedle epidemie dolehnou i „pomýlené obchodní války“. Pravděpodobnější je, že se dostane na 9 % či výš.

Podle ekonoma k ničemu z výše uvedeného nemuselo dojít, kdyby vláda ve Washingtonu nepropadla „ideologické slepotě“. Jelikož se tak ale stalo, „je to ta nejrychlejší cesta dolů.“

Zdroj: The Economonitor


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688