Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  28.07.2020 11:19:16

HDP za druhé čtvrtletí může i pozitivně překvapit (Ozvěny trhu)

Tuzemská ekonomika se s koronavirem potýká již více než čtvrt roku. Vládní opatření proti šíření nákazy zavedená v polovině března v podstatě zastavila život v této zemi, včetně toho ekonomického. Velká část podnikatelů najednou nemohla prodávat své zboží či služby. Spotřebitelé tak neměli moc možností, kde utrácet, a když už to šlo, chyběla k tomu chuť. S mírným zpožděním k obdobným krokům přistoupily také ostatní státy, což vedlo k výraznému poklesu poptávky ze zahraničí. Zvlášť nepříjemný pro průmyslově orientovanou českou ekonomiku byl celosvětový pokles prodejů nových automobilů.

Výsledkem byl výrazný propad HDP, který v prvním čtvrtletí činil dvě procenta. Nešlo přitom jen o druhou polovinu března, ale i fakt, že již od počátku prvního čtvrtletí s koronavirem bojovala Čína tvořící významnou část růstu světové ekonomiky. Ač jsme dobrovolně uzavřeli ekonomiku mezi prvními, z hlediska jejího poklesu jsme patřili mezi nejméně postižené. Vliv na to měla i dobrá výchozí pozice českého hospodářství, které v posledním čtvrtletí loňského roku ještě o dvě procenta rostlo.

Léčba v podobě karanténních omezení však zabrala a vládní opatření mohla být nakonec uvolňována rychleji, než se původně čekalo. V květnu se tak ekonomika začala postupně vracet do normálu a červen byl již ve znamení obnovené svobody podnikání. Pomyslným dnem vývoje české ekonomiky tak byl zcela jistě duben. Dostupné měsíční indikátory ukazují, že obnovení ekonomické aktivity v květnu a červnu však mohlo být rychlejší, než se původně čekalo. To, že se meziroční pokles HDP v druhém čtvrtletí prohloubí, je téměř jasné, jde jen o to, zda bude dvouciferný, či nikoliv. Měsíční údaje vyhlížejí optimisticky. Květnové maloobchodní tržby překonaly očekávání, a byly dokonce vyšší než vloni. Vliv na to mělo i to, že domácnosti zřejmě uskutečnily nákupy, které během karanténních omezení odkládaly. K rostoucím výdajům domácností však přispívá i zatím dobrá situace na trhu práce, když nezaměstnanost vzrostla jen mírně.

Solidní by tak mohly být také červnové prodeje a uvidíme, zda jen v maloobchodě, nebo tentokrát i ve službách. Průmyslová výroba naproti tomu stále zaostává za předkrizovou úrovní. Také v průmyslu jsou však patrné známky zlepšení. To, že oživení ekonomické aktivity bylo v květnu a červnu rychlejší, než se čekalo, ukazuje i vyšší výběr daně z přidané hodnoty. Zvyšuje se rovněž důvěra v českou ekonomiku.

Pokles HDP v druhém čtvrtletí by tak nemusel být hlubší než 10 procent. Zda tomu tak opravdu bylo, ukážou až páteční čísla, která ČSÚ zveřejní poprvé podle nového schématu, tedy o 14 dní dříve, než bylo obvyklé.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688