mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.07.2020 00:00:00

Česko-japonská spolupráce v prefekturách Išikawa a Tojama

Česko-japonská spolupráce v prefekturách Išikawa a Tojama

27.07.2020 / 08:58 | Aktualizováno: 27.07.2020 / 09:06

Spolupráci ve vědě, byznysu a kultuře podpořil velvyslanec ČR při jednání s guvernéry, primátory a významnými představiteli podnikatelské a akademické sféry v prefekturách Išikawa a Tojama u příležitosti 100. výročí navázání diplomatických vztahů mezi ČR a Japonskem.

Na univerzitě Kanazawa se seznámil s výzkumem Centra pro vesmírnou vědu a technologie, které již roky úspěšně spolupracuje s českými vědci a akademiky. Rektor pan Koecu Jamazaki stejně jako místní profesoři vysoce oceňují jejich výsledky, které přispívají k prestiži české vědy v mezinárodním srovnání. Univerzita má zájem o další posilování vědeckých a studentských výměn. Tato témata byly mj. také předmětem setkání velvyslance s guvernérem Išikawy panem Masanorim Tanimotem a starostou města Kanazawa panem Jukijošim Jamanou.

Guvernér prefektury Tojama pan Išii Takakazu nastínil velvyslanci záměr posílit výrobu antivirového léku Avigan (Favipiravir), který má slibné výsledky v léčbě Covidu-19. Vyvinula ho tamější farmaceutická firma Fujifilm Toyama Chemical Co spadající pod koncern Fujifilm Holdings a testuje se mimo jiné i v České republice. Mezi vědci podílejícími se na výzkumu je profesor emeritus Tojamské univerzity pan Kimijasu Širaki.

Velvyslanec rovněž ocenil dlouhodobou spolupráci v oblasti sklářství v Tojamě a podpořil tamější aktivity českých podnikatelských subjektů. Ve sklářské škole Toyama Institute of Glass Art, kde již 30 let nepřetržitě působí čeští profesoři sklářské techniky, se seznámil s prací českého výtvarníka pana Jaroslava Šáry, který je již devátým českým pedagogem působícím v institutu. V Toyama Glass Art Museum, které vlastní největší kolekci českého skla v Japonsku stávající ze 77 děl českých sklářů, navštívil výstavu Ivany Šrámkové “Beings” a představil putovní panelovou prezentaci ke 100. výročí navázání česko-japonských diplomatických vztahů, kterou připravilo velvyslanectví ČR v Tokiu.

Následně navštívil v doprovodu primátora města Tojama pana Masašiho Moriho a ředitele muzea pana Rjódžiho Šibuji český pivovar KOBO Brew Pub, který vede český pivovarník pan Jiří Kotýnek, jenž je úspěšným apoštolem českého craft beer a české kuchyně v prefektuře Tojama.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688