Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  26.07.2020 09:44:23

Co čekat ve druhém pololetí od hlavních tříd investic?

První pololetí bylo pro kapitálové trhy jedním z nejhorších v historii. Úroky u státních dluhopisů poklesly, těžce byly zasaženy rizikovější třídy aktiv a volatilita dosahovala rekordních úrovní. Nečekaný vývoj pokračoval i ve druhém čtvrtletí. Zatímco mezi 21. únorem a 23. březnem jsme byli svědky historicky nejprudšího poklesu na trzích, v druhém čtvrtletí jsme zažili nejrychlejší zotavení. Co čekají v dalších měsících analytici z NN Investment Partners?

Pozitivní sentiment investorů byl podpořen bezprecedentními fiskálními a monetárními stimuly v Evropě i USA. Na konci června začaly trhy mírně kolísat kvůli zhoršující se dynamice šíření nemoci covid-19 v řadě rozvíjejících se zemí a na jihu USAKlíčovou otázkou zůstává, jak rychle se trhy vrátí na předkrizové úrovně a zda bude růst udržitelný.

Vše bude záviset na vývoji epidemiologické situace a ochotě centrálních bankéřů a politiků dále podpořit ekonomiku. Čínská průmyslová aktivita se již vrátila na původní úroveň, totéž však nelze říci o Latinské Americe, Středním východě, Africe a značné části jižní Asie, kde denní přírůstky počtů nakažených zůstávají vysoké.

Akcie

Kvůli nejistotě spojené s vývojem epidemie covidu-19 a nadcházejícím volbám v USA zůstáváme opatrní. Rychlost zotavení akciových trhů se bude odvíjet od zdravotní situace ve světě. I kdyby již nedošlo k dalšímu plošnému zpřísnění vládních opatření, domácnosti a firmy mohou změnit své zvyklosti a přistoupit na podobná opatření z vlastní vůle. To může ohrozit optimistický scénář, ve který investoři doufají.

Z hlediska sektorů zůstáváme nadváženi v sektoru technologií, ale snížili jsme podíl akcií komunikačních služeb z důvodu jejich předražení. Zvýšili jsme podíl průmyslu, který podle našeho názoru bude těžit z očekávaného ekonomického zotavení, a mírně nadvážili finanční tituly. Z hlediska regionální struktury stále preferujeme eurozónu před USA.

Je potřeba nadále pečlivě sledovat vývoj, protože zotavení je sice velice pravděpodobné, ale není jisté. Například finanční sektor se potýká s nízkými sazbami a zpožděnými splátkami hypoték. Skutečné dopady koronavirové krize budou známy až s odstupem času.

Dluhopisy

Preferujeme eurové a dolarové firemní dluhopisy investičního stupně. Firemní dluhopisy podle nás poskytují na rozdíl od akcií určitou míru ochrany před tržními poklesy a těší se i přímé podpoře centrálních bank díky jejich programům nákupů dluhopisů. Behaviorální aspekty, jako je postoj investorů k riziku, nás navádějí k opatrnosti. USA navíc čelí znepokojivému vývoji nákazy, s blížícími se volbami bude navíc těžší předvídat chování politiků.

Jsme přesvědčeni, že firemní dluhopisy na rozvíjejících se trzích budou těžit ze solidních účetních rozvah, dostatečné likvidity a omezeného rizika refinancování, což jim pomůže ustát dopady koronavirové krize. Míra defaultů emitentů dluhopisů s vysokými výnosy vzroste až v druhé polovině roku, bude se však držet na historicky průměrných úrovních.

Očekáváme obecně nižší poptávku po bezpečnějších státních dluhopisech, a proto nyní situaci monitorujeme a udržujeme neutrální postoj k této třídě aktiv.

Nemovitosti

Vysoká míra nejistoty při hledání výnosu vede obvykle k preferenci nemovitostí, nyní se však pozornost obrací ke kondici na trhu s nájmy a také k výplatám dividend. Očekáváme, že negativní dopady oslabení trhu práce se budou postupně projevovat a zvýrazňovat. Segment obchodních center je negativně ovlivňován posilováním e-commerce a oslabením spotřebitelské poptávky, segment kancelářských budov pak trpí kvůli zvyšující se oblibě práce z domova.

Komodity

Poptávka po komoditách se zotavuje díky příznivému vývoji epidemiologické situace v Číně a většině rozvinutých zemí. Ceny komodit jsou podporovány i masivními fiskálními a monetárními stimuly ve většině vyspělých ekonomik a tím, že se čínská ekonomika již vrátila v podstatě do předkrizové kondice.

Po obnovení poptávky a omezení nabídky vzrostly ceny ropy. Vzhledem k rostoucím obavám o vývoj poptávky po komoditách kvůli novým epicentrům nákazy jsme se rozhodli realizovat zisk prodejem pozic v mědi, stříbře, zlatě a kukuřici. Měď přitom zůstává naší preferovanou komoditou.

Další články najdete na www.investicniweb.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688