Kterých zásadních chyb se vyvarovat při prodeji nemovitosti

Koronavirová krize obrací realitní trh vzhůru nohama. Zájemců o koupi není tolik jako dříve a banky jsou opatrnější se schvalováním hypoték. Co roste je počet bytů na prodej - na trh se dostává velká část prázdných bytůAirbnb a část majitelů bude prodejem nemovitostí zachraňovat firemní a rodinné rozpočty. Jakým chybám se vyhnout, když prodáváte byt v době koronavirové?

Prodejte raději dříve než později

„Prodej neodkládejte zbytečně dlouho. Na základě znaků podobných kriziroku 2008 očekáváme nejpozději na přelomu podzimu a zimy pokles cen u bytů a domů. Někde mohou klesnout o 15 - 20 %,“ upozorňuje Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality. Když začnete během léta, můžete ještě prodat za vysoké předkrizové ceny.

Tržní cena tak akorát

Nepřestřelte tržní cenu. Majitelé nemovitosti mají často přemrštěná očekávání – cena inzerovaná na realitních serverech je většinou vyšší než cena, za kterou se nemovitost skutečně prodá. Šanci udělat první dojem máte jen jednou, nejvíc lidí uvidí váš inzerát, ve chvíli, kdy se poprvé objeví na realitních serverech. Zatím není důvod prodávat pod cenou, ale není na místě ani cena příliš vysoká. Zbytečně by odradila zájemce, kterých je teď méně. Nejjednodušší je objednat si přes internet odhad tržní ceny, který je zdarma. Přijde vám na e-mail a vy můžete začít prodávat.

Fasáda dělá dům

Nesmíte zanedbat prezentaci nemovitosti. Budete potřebovat fantastické fotky. Podle statistik Maxima Reality z posledních let se s kvalitními fotografiemi zvedá prodejní cena v průměru o 10 % a byt se prodá zhruba dvakrát rychleji. I když na prodej spěcháte, věnujte jeden den přípravě interiéru na focení. Ještě lepší bude, když si pozvete na pomoc bytové designéry. Vyhněte se naopak virtuálním prohlídkám, které často zájemce spíš odradí.

Vyberte kupujícího s prostředky

Nečekejte příliš dlouho na to, jestli kupující získá hypotéku. „Ověřte si dopředu, jaké má šance. Ideální je, když má peníze našetřené nebo když má úvěr předschválený. Banky jsou teď obezřetnější a mnoho žádostí zamítnou. Když se to stane, musíte začít s prodejem od nuly a ceny nemovitostí můžou být v tu chvíli už úplně jinde,“ radí Zuzák.

Řekněte si o pomoc

Neprodávejte v krizi na vlastní pěst. Každá dobrá realitka má kontakty na kupující, kteří právě teď hledají bydlení. To celý proces významně urychlí. Realitní kancelář taky oceníte, když zájemci smlouvají o ceně. Při osobním jednání s majitelem dostane kupující vždy větší slevu než od makléře.

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy