Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  21.07.2020 08:48:49

EKOSPOL: Omezovat majitele bytů v tom, jak s nimi nakládat, zavání tvrdým socialismem


Hlavní město dlouhodobě čelí klesající dostupnosti vlastního bydlení a až do koronavirového kolapsu celosvětového cestování také rapidně rostoucím počtem turistů. Jako jedno z možností, jak s těmito dvěma zdánlivě nesouvisejícími věcmi bojovat, vidí pražští radní regulaci krátkodobého ubytování prostřednictvím platforem typu Airbnb. Jejich nový návrh přichází s tím, že by obce mohly zavést lhůtu, na kolik dní v roce smí pronajímatelé své byty či domy nabízet. Stejně tak by mohly samosprávy omezit počet hostů ubytovaných v jednom bytě. Na část roku by obce dokonce mohly služby typu Airbnb úplně zakázat.

Tyto nápady přesně dokreslují rčení, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. Nevidím jediný důvod, proč by měl někdo majiteli nemovitosti nařizovat, jak s ní může nakládat. Pokud vlastník při využívání svého majetku dodržuje všechny zákony a nařízení, není důvod ho v tom omezovat či mu dokonce využívání jakkoliv zakazovat. Jde o nesmyslný konstrukt jako vyšitý z dob tuhého socialismu. Je to podobné, jako by někdo majiteli auta řekl, že s ním může jezdit jen v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. A pokud je modré, tak i v neděli.

Nářky hoteliérů, že jim tyto krátkodobě pronajímané byty odvádějí hosty, jsou sice pravdivé, ale nemohou vést k tlaku na změnu legislativy ušité na míru boji s nečekanou konkurencí. Pokud si klasické hotely chtějí hosty udržet, musí udělat víc. Buď zlepšit služby nebo nabídnout takové ceny, které cestovatelé využívající Airbnb očekávají. Konkurence drobných poskytovatelů ubytování může celý trh hotelnictví jedině kultivovat. Podobně, jako se to stalo u taxikářů s nástupem online platforem.

Stejně tak je lichý argument, že byty využívané na krátkodobé pronájmy stojí za rapidním růstem cen bydlení v hlavním městě. Jde totiž pouze o velmi malou část trhu. Obsáhlá analýza Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) z roku 2018 potvrdila, že vliv Airbnb na celkový rezidenční trh je marginální. V Praze bylo podle této analýzy v době jejího zpracování celkem 600 tisíc bytů, přičemž platforma Airbnb zprostředkovala bydlení na 14 700 různých místech. Nabízených bytů (či jen jednotlivých pokojů) ke krátkodobému pronájmu tak podle CETA bylo pouze 1,8 procenta bytového fondu. Většina z nich je přitom turisty využita v souhrnu méně než půl roku.

Zásadní je také to, že drtivá většina takto nabízených bytů se nachází v centru města a kolem nejatraktivnějších turistických lokalit. Ceny bytů v okrajovějších částech Prahy, které lidé pro vlastní bydlení volí nejčastěji, Airbnb v podstatě neovlivňuje. Tam jsou rozhodujícími faktory cena pozemků a stavebních prací. Obojí přitom v posledních letech rostlo dvouciferným tempem.

Není proto nutné tuto službu výrazně regulovat či dokonce zakazovat. Nicméně nastavit stejná pravidla pro všechny, se mělo už dávno. Stejně tak zvýšit dohled nad tím, aby tito pronajímatelé odváděli stejné poplatky a dodržovali stejná pravidla, jako všichni ostatní. Služba totiž raketově rostla hlavně proto, že majitelům bytů zůstávaly na účtech peníze na neodvedených daních. Ročně to byly stovky milionů korun. Pokud o tento nelegální bonus díky důslednější kontrole finanční správy přijdou, mnozí se nejspíš vrátí ke klasickému dlouhodobému pronájmu. Solidní a pravidelně platící nájemník se totiž vyplatí více, než střídající se skupiny ukřičených turistů.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688