Vlada.cz (Vláda)
Stát  |  20.07.2020 20:52:42

Vláda schválila model financování výstavby nových jaderných zdrojů, pro rodiny s nejmenšími dětmi chce obnovit jesle

Praha, 20. července 2020

 

             

Dostupnější péče pro rodiče těch nejmenších dětí! Vláda schválila novelu zákona o jeslích

 

Předškolní péče o ty nejmladší děti změní podobu! Vláda schválila novelu zákona  o poskytování péče o dítě v dětské skupině. Dětské skupiny tak budou mít nové  a srozumitelnější jméno „jesle“. Budou dostupnější a péče v nich ještě kvalitnější. Úprava počítá i se stabilnějším financováním. Novela by měla začít platit  od 1. července 2021. Zajištění předškolní péče je jedním z opatření Koncepce rodinné politiky

 

„Rodiče, a převážně maminky, by měli mít možnost vrátit se do práce, když chtějí. V tuhle chvíli je ale pro ně náročné sladit pracovní a soukromý život. Mateřské školky nedokáží reagovat na individuální potřeby těch nejmenších dvouletých a tříletých dětí. Zároveň pro ně mnohdy ani není místo. Proto je tak důležité, aby v Česku fungovala instituce pro ty nejmenší,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). 

 

Cílem novely je zlepšit kvalitu péče a zajistit stabilní financování ze státního rozpočtu  pro všechny děti do 3 let. V polovině roku 2022 totiž skončí podpora těchto zařízení z evropských fondů. Z toho důvodu MPSV připravilo nové podmínky pro fungování dětských skupin, potažmo jeslí. 

 

Co se změní?

Přejmenování dětských skupin na jesle – Změna názvu lépe ukotví představu veřejnosti o tom, o jaký typ instituce jde. Název „jesle“ je totiž mezi lidmi mnohem více zažitý a většina si pod ním představí konkrétní zařízení pro nejmenší.  

 

Dostupná péče pro děti do 3 let – Podle analýz tvoří 75 % dětí v dětských skupinách děti mladší 3 let, dvouleté pak více než polovinu. Ne vždy je v mateřských školách kapacita pro tříleté předškoláky. Proto chce MPSV umožnit rodičům, aby mohli své děti mít v jeslích do jejich 3 let, konkrétně tedy do srpna následujícím po třetích narozeninách tak, aby plynule navazoval školský zákon a nárok na místo v MŠ. Tímto překryvem tak bude zajištěno, aby nedošlo k výpadku péče.

 

 

Lepší kvalita jeslí - MPSV chce zavést povinnost dalšího vzdělávání pečujících osob  a v zákoně ukotvit standardy kvality péče. Dojde také k úpravě odborné způsobilosti pečujících osob se zaměřením na zdravotnické minimum a k vytvoření nové profesní kvalifikace chůvy pro děti v jeslích s důrazem na zdravotnické vzdělání.

 

Zavedení stabilního financování jeslí ze státního rozpočtu - Vzhledem ke konci financování z Operačního programu Zaměstnanost, ke kterému dojde během první poloviny roku 2022, novela zavádí stabilní a předvídatelný systém financování jeslí. Příspěvek budou zařízení dostávat na každé obsazené místo v denní výši stanovené normativem v nařízení vlády, a to zálohově každého čtvrt roku. Výši normativu, stejně tak jako maximální úhradu rodičem, bude každoročně stanovovat vláda s přihlédnutím k normativům v mateřských školách.

 

Pro stávající dětské skupiny bylo vytvořeno přechodné období, během kterého se přizpůsobí novým podmínkám. Od září 2024 zde bude existovat již jednotný a přehledný

 

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688