Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  20.07.2020 21:16:19

Výsledková sezóna v USA začíná. Čísla budou nejhorší od finanční krize, shodují se analytici

Ve Spojených státech příští týden začíná výsledková sezona, která zřejmě ukáže na nejvýraznější propad ziskovosti firem za posledních 12 let, tedy od globální finanční krize. Hlavní akciové indexy od letošního minima, kde se kvůli šíření koronaviru a uzavření ekonomiky ocitly v březnu, většinu ztrát již smazaly a podle analytiků je možné, že investoři i výrazný propad zisků přejdou bez povšimnutí, pokud firmy ve svém výhledu projeví optimismus ohledně pokračujícího oživení hospodářství.

Analytici podle společnosti Refinitiv očekávají, že firmám z indexu S&P 500 za druhé kalendářní čtvrtletí klesl souhrnný zisk meziročně o 44 %, což by byl nejhorší výsledek od čtvrtého čtvrtletí 2008, kdy propad zisků dosáhl 67 %. Ekonomika se tehdy potýkala s dopady krachu americké investiční banky Lehman Brothers a globální finanční architektura byla na pokraji kolapsu.

Tentokrát jsou důvody propadu zisku jiné a stále není možné předpovědět, jak vážné budou a jak dlouho potrvají. Analytici ale předpokládají, že druhé čtvrtletí bude z hlediska hospodaření firem nejhorší za dobu nynější pandemie způsobené šířením nového koronaviru. Propad hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí v USA pravděpodobně přesáhne 30 %.

O samotná čísla (tolik) nepůjde

"Americké firmy vykážou nejhorší čtvrtletí od globální finanční krize," poznamenala hlavní analytička společnosti Ally Invest Lindsey Bellová. "Ale protože tolik firem teď neposkytuje žádný výhled hospodaření, investoři se nebudou rozhodovat pouze na základě hospodářských výsledků. Sledovat budou i trendy po skončení čtvrtletí. Růst počtu případů nákazy koronavirem, výhled managementů a vývoj cen, to všechno by mohlo mít značný vliv, a tedy i vést k výrazným cenovým výkyvům."

Hospodářské výsledky v nadcházejícím týdnu zveřejní například nápojový gigant PepsiCo, streamovací služba Netflix nebo velké bankovní domy, jako jsou JPMorgan Chase, Bank of America nebo Goldman Sachs. Přidají se i výrobci léků a hygienických potřeb Johnson & Johnson či Abbott LaboratoriesVe finančním sektoru se přitom v úhrnu čeká nejvýraznější propad zisku, meziročně o 52 %.

Zveřejněny budou v týdnu i některé důležité statistiky, například inflace a maloobchodní tržby. Ty před měsícem ukázaly překvapivý nárůst o 17,7 %, ekonomy ale zajímá, zda opětovné zavádění některých omezení kvůli rychlejšímu šíření koronaviru bude mít negativní dopady na ochotu spotřebitelů utrácet.

"Podle mě to nakonec bude o vyjádřeních samotných firem, samotná čísla budou v pozadí," řekl hlavní investiční stratég společnosti Bleakley Advisory Group Peter Boockvar. "Nejdůležitější pro trh budou zprávy od technologických firem, jako jsou výrobci polovodičů, které se používají v automobilech, počítačích a mobilních telefonech. Právě tyto firmy nám musejí říci, že vyhlídky jsou slušné, a že si proto akcie zaslouží být na maximech."

Hlavní akciové indexy v USA v březnu kvůli pandemii oslabily o více než 40 %, většinu ztrát již ale smazaly. Index Nasdaq Composite, v němž je zahrnuta řada firem z odvětví vyspělých technologií, je dokonce na novém historickém rekordu.

Další články najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688