plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  20.07.2020 00:00:00

Plzeň spouští aplikaci Klikací rozpočet - kompletní přehled svého hospodaření

Plzeň spouští aplikaci Klikací rozpočet - kompletní přehled svého hospodaření

Ilustrační obrázek aplikace

Plzeň spouští novou aplikaci, veřejnost díky ní získá detailní přehled o hospodaření města. Takzvaný Klikací rozpočet aktualizuje údaje každý měsíc a nabídne kompletní přehled příjmů i výdajů krajské metropole, grafické pohledy na plnění jednotlivých položek rozpočtu a nevynechává například ani detaily k jednotlivým investičním akcím včetně údajů o termínech, dodavatelích a podobně. Rozpočet je přístupný od 20. července 2020 na adrese: https://rozpocetmesta.plzen.eu. Vyhledávání v nové aplikaci je jednoduché a intuitivní.

„Jednoznačně tím naplňujeme současný trend, kdy se jako samospráva snažíme být v maximální možné míře transparentní a otevření, a to i co se týká nakládání s veřejnými financemi. V Plzni jsme už v roce 2015 spustili aplikaci nazvanou Rozklikávací rozpočet, která umožnila občanům získat základní přehled o rozpočtu města jako celku, a odděleně pak magistrátu i městských obvodů. Novou aplikací však jdeme ještě do větších detailů a provázaností,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Podle Davida Šloufa, radního pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem, který měl přípravu a realizaci klikacího rozpočtu na starost, zachovává nová aplikace strukturu rozpočtu města v jeho klasické podobě. Vedle toho však doplňuje grafické pohledy, váže se na ekonomický informační systém a automaticky se každý měsíc aktualizuje. „Každý si v aplikaci dokáže jednoduchým způsobem dohledat například stav dané investiční akce, kdy u každé významné položky uvádíme časový průběh akce ve členění zvlášť na projektovou dokumentaci a zvlášť na realizaci, uvádíme také hlavní dodavatele, vazbu na registr smluv, celkové náklady akce i grafické znázornění finančního plnění po celou dobu trvání akce,“ vysvětlil radní David Šlouf.

Město Plzeň pro letošní rok plánuje aktuálně na výdaje ve svém rozpočtu zhruba 8,8 miliardy korun. Peníze půjdou do řady oblastí a jsou určeny na provoz i investice. Z velkých stavebních akcí spustilo letos město například výstavbu technologického parku v areálu Světovar, kompletně revitalizuje lokalitu Zátiší včetně stavby 18 nových bytových domů a další. Dokončovat se budou v krajské metropoli i již započaté projekty, například přestavba sportovního areálu Prokopávka, sběrný dvůr Na Bořích a jiné. Na straně příjmů počítá město pro letošní rok s částkou 6,4 miliardy korun. Záporné saldo tak Plzeň pokryje především z prostředků minulých let.

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 20. 7. 2020, Martin Pecuch

Sdílet
Vytisknout
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688