Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.07.2020 06:20:07

Aktuální přehled hodnot firem. Avast již cennější než KB a O2 dohromady

V návaznosti na COVID-19 letošní vývoj na burzách zamíchal výrazně s oceněním firem. Propady kurzů i o desítky procent znamenaly snížení tržní kapitalizace, tedy hodnoty mnoha firem. Z krizového vývoje však také řada firem dokázala profitovat, či alespoň investoři věří, že tomu tak v budoucnu bude. Nejvýrazněji je to znát v zámoří u technologických či biotechnologických korporací. Na pražské burze tomu tak je primárně také právě u technologické společnosti Avast, která se kurzovým vývojem vymyká ostatním hlavním titulům.  

ČEZ sesadil z čela ERSTE

Akcie Avast se na pražské burze začaly obchodovat teprve před 2 lety v květnu 2018 za ceny u 65 . V pátek již ale zakončily na 171,55 , tedy jen zanedbatelně níže pod úterním historickým maximem. Investoři zkrátka ocenili softwarovou společnost na více než 175,8 miliard . Hodnotnější na pražské burze zůstává jen rakouská ERSTE a domácí ČEZ.

Hodnota Avastu, který přitom zaměstnává celkově jen zhruba 1700 zaměstnanců, aktuálně dokonce překonává hodnotu hned osmy ostatních hlavních nejmenších firem dohromady. Tedy Avast je hodnotnější než v souhrnu O2, MONETA, PHILIP MORRIS, CETV, STOCK, TMR, PFNONWOVENS a KOFOLA.

Přehled tržní kapitalizace k 17. 7. 2020


Oproti stavu z konce roku 2019, se na pražské burze z pravidelně sledovaných 13 hlavních titulů k pátku zvýšila hodnota pouze u třech. Kromě zmiňované společnosti Avast (+32,3 mld. ), zhodnotila letos o1,3 mld. likérka STOCK a o nevýrazných 33,5 mil. také slovenská TMR.

Obavy z dopadů ekonomického vývoje primárně zasáhly především banky. Vzhledem k propadu jejich kurzu se tak letos nejvíce snížila hodnota bankovní skupiny ERSTE a to o více než 115 mld. . Následuje Komerční banka s poklesem o 48,4 mld. a MONETA o 15,7 mld. . Mezi posledně zmiňované se vklínila společnost ČEZ. Její hodnota letos klesla o 17,5 mld. , nicméně na rozdíl od bank energetická společnost rozdělí akcionářům celkovou dividendu zhruba ve stejné výši. Po očištění o tento efekt by tak šlo aktuálně dokonce hovořit o menším nárůstu hodnoty ČEZ.

Trh vymazal 190 miliard korun

Hodnota 13 zmiňovaných hlavních firem k pátku dosáhla v souhrnu necelých 1 039 mld. . Na konci loňského roku to však bylo o téměř 190 mld. více…  

Upozornit je nutné, že některé společnosti mají vydané ještě i neveřejně obchodovatelné akcie, které tak zde uvedenou celkovou tržní hodnotu neovlivňují.

Avast již vládcem indexu PX

Divoký kurzový vývoj titulů ovlivnil také váhu jednotlivých emisí v indexu PX, který bez TMR zahrnuje 12 emisí. Připomenout lze, že dle burzovních pravidel by žádná emise neměla překračovat 20 % podíl. Pokud k tomu dojde, dochází při pravidelné čtvrtletní aktualizaci báze indexu k úpravě/redukci.

Každopádně při pohledu zpět do loňského roku lze v porovnání nyní zmínit především úbytek vlivu akcií MONETA a Komerční banky. Ty při pozitivním směrování společně s akciemi ČEZ a ERSTE přitom mnohdy dokázaly index PX ovlivňovat i z 80 %.

Do popředí se však naopak postupně prodraly akcie Avast, které díky pokračujícímu pozitivnímu vývoji od poslední červnové aktualizace indexu nyní dokonce již překračují povolenou zmiňovanou limitní 20 % hranici. Nádech akcií ERSTE pomohl také tomuto titulu nad 20 % váhy v indexu.

 

Jak je patrné z našeho přehledu, první tři emise nyní ovlivňují svým kurzovým vývojem index PX rovnou ze 60 %. Pokud se přidají následující další tři, lze již hovořit o vlivu přes 87 %. Zkrátka menší emise z druhé poloviny přehleduindexem PX příliš nepohnou, i pokud by doznaly výraznější kurzové změny.

Závěrem snad jen doplnit, že pražská burza měřeno indexem PX letos aktuálně ztrácí 16,9 %. Letos navíc celkovou výnosnost pro akcionáře příliš nepodporuje jindy hojná výplata dividend. Celkový účet tak zůstává negativních 12,7 %, resp. dle dividendového indexu PX-TRnet, který kromě kurzového vývoje právě zohledňuje i výplatu dividend po zdanění.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 10:05  Moneta: Čistý zisk za 1Q24 nad odhady, výhled potvrzen Research (Česká spořitelna)
Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688