Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  19.07.2020 21:07:09

Jak se měří motivace zaměstnanců? Co jsou to motivační mapy?

Motivace zaměstnanců rozhodně patří mezi tři nejdůležitější faktory. V souvislosti s angažovaností a výkonem se mluví ještě o spokojenosti se vztahy s lidmi na pracovišti a výší mzdy (platu) včetně odměn a benefitů. Jak se ale měří motivace zaměstnanců? Víte, co jsou to motivační mapy? Pokud ne, čtěte dál…

motivační mapy a motivace zaměstnanců

„Motivace zaměstnanců zvyšuje až 16× jejich produktivitu.“

O motivaci formou odměňování a benefitů jsme psali v článcích „Odměňování a benefity, které zaměstnance skutečně motivují“ nebo „3 důvody, proč přicházejí firmy o zaměstnance.“

Motivace zaměstnanců by se měla u nadřízených školit

Ne v každé firmě se manažeři a vedoucí pracovníci školí na trénincích manažerských dovedností, jak svůj tým správně motivovat. A to je velká škoda! Mnoho zaměstnanců tak ukončuje svůj pracovní poměr z důvodu dlouhodobé stagnace, nemožnosti se posunout kariérně dál, popřípadě je ubíjí stále stejná pracovní náplň po mnoho let.

Co je to motivace?

Je to energie, vnitřní pohon, síla ráno vstát z postele, těšit se na nový den a radovat se z dalšího odchodu do práce. Motivace se ale může časem měnit – pokud se neudržuje, postupně klesá. Vzpomeňte si, když jste nastoupili na nové vysněné pracovní místo. S jakým zápalem jste se vrhli do práce, byli jste nadšení z nových pracovních úkolů a užívali si firemní večírky a teambuildingové akce.

Maslowova pyramida potřeb

Nejznámější teorie motivace je bezesporu Maslowova pyramida potřeb. Méně známá je pak Hertzbergova teorie hygienických faktorů, vnitřní a vnější motivace, motivace 1.0-3.0 Daniela Pinka apod. Určitě jsou zajímavé všechny, nicméně postrádají jistou praktičnost. Jsou pouze teoretické a nepracují se skutečnou motivací u člověka. Z tohoto důvodu vznikly motivační mapy.

Motivační mapy se zabývají praktickou stránkou

James Sale se zajímal o skutečnou otázku praktičnosti výše uvedených teorií, zkoumal podstatné body a došel k závěru, že k pochopení praktické stránky motivace dobře poslouží motivační mapy. Ty se staly srozumitelným diagnostickým návodem pro různé typy osobností.

Motivační mapy jsou rozděleny na 9 motivátorů, a to ve 3 skupinách podle podobných charakteristik – výkonu, vztahů a růstu. Každý člověk se řadí hned k několika motivátorům a stává se jejich jedinečnou kombinací. Důležité ale je, co převažuje. Pořadí a síla určuje skutečnou motivaci daného jedince. První tři motivátoři – obránce, přítel a hvězda, se řídí především vztahy na pracovišti. Ředitel, stavitel a odborník jsou zaměřeni na výkon. Tvůrce, duch a hledač mají za cíl růst společnosti i sebe samých.

Jak využívat motivační mapy?

Každý člověk je originál. S pomocí motivační mapy by měl porozumět vlastním hodnotám a přáním pro vlastní sebe motivaci. Jedná se o skvělý nástroj pro nadřízené pracovníky, jež mají díky analýze motivační mapy perfektní data pro zvyšování výkonu.

Tip! Na internetu si můžete vyzkoušet testy motivačních map, nebo se zkuste zamyslet a určit sami, jaký typ člověka jste vy nebo váš zaměstnanec. Bude se vám to hodit pro důležitá obchodní a kariérní rozhodnutí, rozvoj týmu nebo vlastní uvědomění.

Chcete lépe porozumět svým zaměstnancům, pracujete na personálním oddělení nebo se chcete stát personalistou? Rekvalifikační kurz personalistiky, který pořádáme v několika městech České republiky vám pomůže najít cestu a porozumět této oblasti.

Zdroj: hrnews.cz

Pro aktuální videa z oblasti práce, personalistiky a marketingu odebírejte kanál Orange Academy.

Vyplatí se to!

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.10.2023Péče o spokojenost zaměstnanců zvyšuje motivaci a loajalitu Předvýběr.CZ (Předvýběr.CZ, s. r. o.)
28.07.2022Jak se měří dojezd elektromobilu? skoda-auto.cz (Škoda auto)
14.03.2022Co je to inflace a jak ji měříme? ČSÚ (ČSÚ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688