Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  17.07.2020 17:48:47

Tento týden byl na akciových trzích pozitivní, třetí v radě (Komentář)

Tento týden byl na akciových trzích pozitivní, třetí v radě

 

Kromě nyní standardních zpráv o pokračování nákazy covid-19, progresu vývoje vakcíny a makroekonomických indikátorů ovlivňoval akciové trhy ještě jeden velmi důležitý faktor: začátek výsledkové sezóny za druhé čtvrtletí tohoto roku. Kde by se měl naplno projevit zub pandemie a ukázat, kolik toho ukousl z hospodaření společností.

 

 

Pražská burza 

 

Výraznější pohyby byly na začátku týdne, kdy byl vetší zejména úterní propad, který ale vyrovnaly výkony v pondělí a středu. Zbytek týdne bylo obchodování nevýrazné bez větších pohybů. Za celý týden je PX silnější o +0,8 %.

 

Avast (+2,3 % t/t) opět dokázal za týden posílit a nejenže dokázal vymazat úterní (-4,5 %) propad. Je to 5. růstový týden v řadě. Slušně posiloval i Stock Spirts (+2,1 % t/t), bohužel bez kurzotvorných zpráv. ČEZ zatím nedokázal vyrovnat podividendové oslabení a za týden skončil ještě o něco slabší (-0,6 % t/t). Z bankovních domů vyčnívala Komerční banka se ziskem +1,2 % t/t.  

 

V?samotný pátek index PX neměl jasný směr. Větší polovina společností obchodovaných na pražské burze skončila v červeném. Charakteristická byla volatilita, kdy se hodnota přelévala do pozitivního a negativního teritoria. Páteční účet se zastavil na nule.   

pátek rostl zejména Avast (+1,9 %). Klesaly akcie Erste Group (-1,6 %), což bylo ve shodě s poklesem sektoru evropských financí. ČEZ byl celý den v mínusu, a kopíroval pokles cen elektřiny, ale na samém závěru ho nákupní objednávky dokázaly dostat na stejnou hodnotu jako ve čtvrtek.   

 

 

 

Světové indexy  

 

USA 

                 

Hlavní americké indexy otevřely dnes smíšeně.

 

Za celý týden by měl zisk hlavního indexu S&P500 přesáhnout procento. Tento týden začala dlouho očekáváná událost – výsledková sezóna je tu. Tradičně se o zahájení postaraly velké banky. Jejich výsledky byly vesměs nad očekáváním trhu, i když meziroční pokles zisků je téměř 35 %. Charakteristický pro toto odvětví je masivní nárůst opravných položek a velké zisky z obchodování. Dobrý výkon indexu podpořila také lepší makrodata v podobě průmyslové produkce a maloobchodních tržeb.

 

Technologický index NASDAQ ustoupil z vrcholu, který dosáhl před týdnem a mírně (kolem 1 % t/t) zkoriguje své předchozí zisky. Zajímavý byl kvartální report společnosti Netflix, která sice čísly za 2Q20 překvapila, zejména velkým nárůstem předplatitelů, ale zklamal výhled na další čtvrtletí.

 

Příští týden bude pokračovat výsledková sezonaza druhý kvartál. Výsledky oznámí např. IBM, Microsoft, energetické firmy (oil&gas), Philip Morris Int., která jako mateřská firma Philip Morris ČR, by mohla naznačit jaké budou výsledky české dcery, nebo třeba zbrojař Lockheed Martin.

 

Evropa 

 

V pátek, krátce před koncem obchodování, to vypadá, že liché dny byly pozitivní, kdy trhy rostly a sudé znamenaly korekci zisků. Přesto za celý týden evropské akcie měřené indexem STOXX Europe 600 přidaly téměř +1,5 %.

 

V?pátek bylo obchodování indexu STOXX Europe 600 jako sinusoida. Nakonec, krátce před odchodem na víkend je mírně vyšší (+0,1 %) než ve čtvrtek. Ostatní evropské indexy předvedly v pátek smíšený výkon. Většina segmentů byla v plusu, zejména IT, zdravotnictví a utility.

 

 

 

 

 

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

29.08.2023Akciové trhy: Týden pokračuje v pozitivní náladě - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.08.2023Týden na akciových trzích: Tentokrát nic pozitivního - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688