Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  17.07.2020 14:29:21

Čínská ekonomika roste nad očekávání. V USA se zhoršuje nálada

Čína opět roste. HDP Číny v Q2 letošního roku vrostlo meziročně o 3,2 %. Trh očekával pouze 0,8 %. Po propadu 6,8 % v Q1 se tak ekonomika navrátila k růstu. Hlavní podíl na změně měly pravděpodobně vládní výdaje, soukromá spotřeba naopak stále zůstává utlumená – za loňským rokem zaostává o 11,4 %. Domácnosti tíží kromě viru i na Čínu vysoká nezaměstnanost na hodnotě 5,8 %.

Evropská politika beze změny. ECB týden po zasedání dle očekávání ponechala nastavení měnové politiky beze změny. Zachovány zůstaly stávající sazby i podpůrné programy. Šéfka ECB Lagardeová na konferenci prohlásila, že zotavení evropské ekonomiky probíhá dle plánu, je však zatíženo riziky. Zmínila také, že na řadě je teď fiskální politika a vyjádřila podporu aktuálně diskutovanému záchrannému plánu Evropské komise.

Zhoršení nálady v USA. Philadelphia Fed index (průzkum nálady mezi americkými zpracovateli) přinesl v červenci meziměsíční pokles z 27,5 na 24,1 bodu. Pozitivně firmy hodnotily stav objednávek i podnikatelskou aktivitu jako celek. Negativně však nahlížely na šestiměsíční výhled do budoucnosti, který si vysloužil známku pouze 36 bodů z červnových 66,3 bodů. Stejný výhled panoval v březnu při vypuknutí pandemie. Svoji roli na negativním výhledu také sehrává stálé šíření viru a pravděpodobnost opětovného uzavírání ekonomikyUSA.

Stagnace nezaměstnanosti.USA v týdnu do 11. července přibylo 1,3 mil. nových žádosti o podporu. Jedná se o stejné číslo jako týden předtím. Trend úbytku tak přešel ve stagnaci.

Dobré zprávy. Americký maloobchod v červnu meziměsíčně poskočil o 7,5 %. Předchozí drtivý růst 18,2 % nezopakoval, avšak i tak příjemně překvapil. Očekávání bylo růst pouze o 5 %. V porovnání s květnem Američané začali nakupovat více oblečení, elektroniku a nábytek. Průmyslová výroba také překonala očekávání, a to meziměsíčním růstem 5,4 % (odhad 1,1 %).

Špatné zprávy. Zhoršení nálady pod očekávání odhalily německé průzkumy společnosti ZEW. Index ekonomického sentimentu se v Německu v průběhu července snížil o 4,1 na 59,3 bodů. Výhled německé ekonomiky však zůstává totožný, což znamená významný pokles během Q2 a následné pozvolné zotavování v druhé polovině roku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688