Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.07.2020 09:38:29

Akcie FANMAG jsou k nezastavení, mohou ale skončit stejně jako Nifty Fifty

Americké akcie se již oklepaly ze ztrát způsobených dopady pandemie covidu-19. Tedy na první pohled. Kdybychom výkonnost indexů očistili o technologický sektor, byly by výsledky o poznání méně veselé. Růst cen akcií velkých firem z technologického odvětví je fenomenální, investoři by se ale rozhodne neměli spoléhat na to, že bude pokračovat donekonečna.

Od začátku roku je index S&P 500 zhruba na nule, akcie Alphabetu ovšem rostou o více než 10 %, Facebook přidává bezmála 20 %, Apple, Microsoft a Netflix zpevňují skoro o 30 % a Amazon je v plusu dokonce o více než 60 %.

Lze si představit byť jen jediný důvod, proč by měli investoři zhodnocení hledat jinde než u těchto technologických gigantů? Když se na tyto akcie podíváme třeba v horizontu od roku 2014, zní otázka ještě naléhavěji.

Jenže podobných příběhů již bylo v historii bezpočtu. Třeba na konci 60. let 20. století táhly na Wall Street akcie 50 největších společností označované jako Nifty Fifty. I ony se zdály být neporazitelné. Ale jen do doby, než v první polovině 70. let zažily krach.

Také akcie označované akronymem FANMAG (Facebook, Apple, Netflix, Microsoft, Amazon, Google/Alphabet) již zakusily propad o 80 % i více. Třeba akcie Amazonu se po splasknutí technologické bubliny zřítily téměř o 95 %, Apple v druhé polovině 90. let spadl o více než 80 % a na přelomu let 2011 a 2012 zažil podobný pád také Netflix.

Profesor Jeremy Siegel z Wharton School při University of Pennsylvania vysvětluje, že za krachem akcií firem, které se předtím těšily obrovskému zájmu, stojí obvykle vyprchání důvěry investorů. "Nejdříve investoři tyto akcie vyženou do absurdních výšin. Poté si s určitým odstupem uvědomí, že jejich ocenění neodpovídá fundamentům, a to spustí výprodeje," říká.

Nestálost preferencí investorů potvrzuje také následující grafika, která ukazuje proměnu žebříčku deseti největších firem ve Spojených státech podle podílu jejich tržní kapitalizace na celém trhu. Z původních deseti firem z 30. let 20. století v žebříčku dnes není jediná.

"Akcie FANMAG mohou i přes dosavadní růst pokračovat v cestě vzhůru, investoři by ale měli mít na paměti, že nic neroste do nebe, a měli by tak svá portfolia v zájmu vlastní ochrany diverzifikovat," říká Ben Carlson z Ritholtz Wealth Management. Sázet všechno na jednoho koně, v tomto případě spíše na malé stádečko, byť se zdá být k neporažení, je vzhledem k historické zkušenosti přinejmenším hodně riskantní.

Další články a videa najdete na www.investicniweb.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688