Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  15.07.2020 09:14:33

Rozbřesk: Evropský průmysl se odrazil ode dna

To nejhorší mají průmyslové firmy za sebou, avšak rizika a nejistoty zdaleka ještě nepominuly. Asi tak by se daly jednoduše hodnotit výsledky průmyslové výroby ve většině zemí EU za květen, kdy už docházelo k odstraňování nejvíce restriktivních opatření a končily i dobrovolné odstávky v automobilovém průmyslu.

Výroba se tedy odlepila od dubnového dna, když se meziměsíčně zvýšila v celé Unii o více než 11 %. Jistě jde na první pohled o impozantní číslo, nicméně je to stále 19 % pod úrovní únorové produkce. Korona-krize zasáhla jednotlivé země různě intenzivně. Stačí se podívat na Slovensko, kde je produkce průmyslu o třetinu pod úrovní loňského května, Maďarsko (-27,6 %) nebo Rumunsko (-27,4 %). ČR je z pohledu meziročního propadu s více než čtvrtinovým poklesem výroby tohoto největšího tuzemského odvětví hned na pátém místě.

Asi ne náhodou patří mezi nejvíce zasažené ty, které ve větší míře spoléhají na automobilový průmysl. V tomto případě se ještě o nějakém razantním oživení rozhodně hovořit nedá. Skok ve výrobě, který ukazují meziměsíční data je impozantní, nicméně pořád jde jen o srovnání s nulou. Třeba v případě ČR se produkce v automobilovém průmyslu sice meziměsíčně ztrojnásobila, nicméně stále je to 42 % pod únorovou úrovní (samozřejmě je třeba dodat, že všechna čísla jsou očištěná o sezónní a kalendářní vlivy). V ostatních evropských zemích s výraznějším podílem automobilového průmyslu byla situace ještě horší. V Německu byl tento průmysl na polovině produkce, ve Francii na zhruba třetinové úrovni.

Květnová čísla naznačují, že nabídkový šok má evropský, a zvláště pak automobilový, průmysl už v podstatě za sebou, ale z nejhoršího zdaleka venku není. Bude se totiž nejspíše čelit i silnému šoku poptávkovému, který bude přicházet jak od firem škrtajících investice, tak domácností omezujících zbytné výdaje. Vzhledem k tomu, že nejspíše nepůjde jen o evropskou perspektivu, tak automobilový průmysl možná to nejhorší teprve čeká, bez ohledu na sankce za produkci „nezelených“ vozů… V každém případě půjde o silný zářez do jakýchkoliv ekonomických výhledů středoevropského průmyslového regionu. Jen v případě ČR celoroční dvacetiprocentní pokles poptávky po produkci automobilového průmyslu srazí HDP o dvě procenta, nemluvě o zaměstnanosti. A o moc lépe na tom v tomto směru není ani Slovensko nebo Maďarsko.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se včera bez významnějších impulsů pohybovala ve velmi úzkém pásmu těsně pod hranicí 26,70 EUR/CZK. V klidu ji nechal jak přebytkový běžný účet platební bilance, tak relativně příznivé výsledky evropského průmyslu. Už zítra se ukáže, zda konkrétně automobilový průmysl čelí poptávkovému šoku, nebo jak zafungovalo šrotovné zavedené v některých evropských zemích. Bondový trh dnes podle kalendáře MF čeká emise sedmiletého eurobondu v maximální nabízené hodnotě 300 mil. EUR.

Zahraniční forex

Start kvartální výsledkové sezóny a s tím spojený pokles averze k riziku prospívá euru. Měnový pár EUR/USD již vystoupil nad hranici 1,14 a ani další zisky tento týden nejsou vyloučeny, pokud summit EU potvrdí rýsující se konsensus nad vznikem mega-fondu na podporu oživení evropské ekonomiky.

Polský zlotý po víkendových volbách opatrně zpevňuje a vyhlíží dnešní zasedání NBP. Centrální banka by neměla přijít s nějakým novým překvapením - sazby zůstávají na technické nule a nákupy vládních dluhopisů budou pokračovat.

Ropa

Ropa nadále přešlapuje okolo úrovně 43 dolarů za barel a vyčkává na rozuzlení dnešního jednání monitorovací komise kartelu OPEC+. Ta bude rozhodovat o další podobě produkčních škrtů, tedy o tom, zda držet škrty v rozsahu 9,7 mil. barelů denně, nebo podle původního plánu těžbu mírně navýšit, což se zatím jeví jako pravděpodobnější varianta. Nakonec, solidní červnová disciplinovanost aliance při dodržování těžebních omezení (na úrovni 107 %) otevírá prostor pro krok tímto směrem, třebaže rizika spojená s vývojem na poptávkové straně trhu (druhá vlna pandemie v USA) přetrvávají.

Dnes zároveň přijdou na řadu čísla k zásobám z dílny americké EIA. Včerejší předběžná čísla od Amerického petrolejářského institutu přinesla nad očekávání silný pokles zásob surové ropy (-8,3 mil. barelů). Pokud by dnes odpoledne tento trend potvrdila také oficiální čísla, ropa by měla další důvod pohodlně setrvat na dobytých úrovních.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.11.2022Odrazily se akcie ode dna, nebo mají to nejhorší stále před sebou? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
06.02.2020Odrazil se evropský průmysl ode dna? Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
14.06.2019Německému průmyslu se nedaří odrazit se ode dna (Ozvěny trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688