Energie  |  14.07.2020 14:48:10

Distributora energií vyměnit nemůžete, dodavatele ano

Slova dodavatel a distributor elektřiny a plynu jsou často zaměňována. Jedná se přitom o dva naprosto odlišné pojmy. V případě, že přemýšlíte o přechodu k jiné společnosti pro odběr energií, budete hledat nového dodavatele. Distributoři energií jsou dáni vaší adresou.

Kdo je distributor elektřiny nebo plynu?

Jedná se o společnost, která vlastní a spravuje rozvodovou síť a zajišťuje, aby k vám komodita vůbec mohla doputovat. V případě elektřiny jde tedy o vlastníka sítě elektrických vedení vysokého a nízkého napětí a s tím související infrastruktury jako jsou transformátory a podobné. V případě plynu jde obdobně o vlastníka plynárenské soustavy.

„Pro elektřinu i plyn máme v České republice vždy 3 distributory. Mezi nimi si nemůžete vybrat, každá společnost vlastní přenosovou soustavu v určité části země a pod jakého distributora spadáte, je určeno adresou, kde plyn či elektřinu odebíráte,“ říká Jan Kovalský z Energie ČS.

V případě elektřiny tvoří cena za distribuci přibližně 70 % celkové ceny (zde jsou ale započítány i další poplatky za systémové služby, operátora trhu nebo na podporu obnovitelných zdrojů), u plynu tvoří cena za distribuci přibližně 30 % z celkové ceny. Ceny, které za distribuci platíme, určuje Energetický regulační úřad, mezi jednotlivými územími (distributory) se mírně liší, nejedná se ale o zásadní rozdíly.

Kdo je dodavatel elektřiny nebo plynu?

Dodavatel je společnost, která s využitím distribuční sítě dodává elektřinu nebo plyn domácnostem, firmám a dalším odběratelům. Elektřinu a plyn kupuje na energetické burze nebo přímo od výrobců.

„Ačkoliv se může zdát, že elektřina nebo plyn jsou jenom jedny, rozlišuje se podle jejich původu a tím i ceny. Každý dodavatel musí uvádět tzv. energetický mix, ve kterém deklaruje přesný původ elektřiny a plynu, který nakoupil a dodal svým odběratelům,“ říká Jan Kovalský z Energie ČS.

Cenu této komodity si dodavatel určuje sám tržním způsobem a u jednotlivých dodavatelů je proto rozdílná. V České republice působí aktuálně několik desítek větších či menších dodavatelů, mezi kterými si zákazník může svobodně vybrat.

Jak vybírat nového dodavatele energií?

„Pokud se rozhodnete pro změnu dodavatele, není vhodné zaměřit se při výběru pouze na jediného dodavatele s nejlepší cenovou nabídkou. Důležité jsou reference, neboli pověst nového dodavatele, finanční stabilita, přihlášení dodavatele k Etickému kodexu obchodníka, výše smluvní sankce, možnost sjednat si smluvní vztah na dobu neurčitou, ale i zda má například dodavatel zpoplatněnou zákaznickou linku. Mezi zásadní měřítka srovnání dodavatelů patří také obchodní podmínky obvykle uvedené na webových stránkách dodavatelů,“ uvádí Energetický regulační úřad.

Je výhodnější mít elektřinu a plyn od stejného dodavatele nebo od majitele distribuční sítě?

„Jednoduchá odpověď je: není. Majitel distribuční sítě nemůže být zároveň dodavatel. Některé společnosti působí pod stejnou obchodní značkou (distributor i dodavatel), ale fakticky se jedná o rozdílné společnosti. Distributor nemůže (a ze zákona ani nesmí) jakkoliv zvýhodnit jednoho dodavatele ve své síti vůči jiným dodavatelům.

Elektřina a plyn od stejného dodavatele je potom výhodná spíše psychologicky, protože má zákazník smluvní vztah pouze s jednou společností, může například v elektronickém portálu vidět vyúčtování za obě komodity na jednou místě apod.,“ uzavírá Jan Kovalský.

17.07. 14:03  Dodavatel (PetrT)
17.07. 13:49  Dodavatel (Přemek Sochor)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688