mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  14.07.2020 13:17:15

Aktualizace: Oznámení seznamu bezpečných zemí

Od 1. července dojde k rozšíření seznamu bezpečných zemí o státy mimo EU. Jejich výběr vychází ze seznamu, který schválily všechny členské státy EU včetně ČR. Česko ve svém národním výběru zohlednilo epidemiologickou situaci v zemi, vzájemnou míru turismu a možnost reciprocity.

Rozšíření seznamu bezpečných zemí bude platné od středy 1. července. O další vlně rozvolňování bude EU jednat za dva týdny. Na unijním seznamu se nyní nachází 14 (+1) zemí, ze kterých mohou členské státy vycházet při tvorbě svého národního seznamu bezpečných zemí. Jedná se o Alžírsko, Austrálii, Kanadu, Gruzii, Japonsko, Černou Horu, Maroko, Nový Zéland, Rwandu, Srbsko, Jižní Koreu, Thajsko, Tunisko a Uruguay. Na unijním seznamu figuruje také Čína, ale jen s podmínkou recipročních kroků čínských úřadů.

Ve vztahu k zákazu / umožnění vstupu cizinců ze třetích zemí na území České republiky byla využita možnost na základě reciprocity z uvedeného seznamu stanovit země, jejichž občanům bude umožněn vstup na území České republiky.

S účinností od 1. 7. 2020 byl umožněn vstup na území České republiky občanům těchto zemí: Srbska, Černé Hory. Z ohledem na epidemiologickou situaci v těchto zemí jsou obě země ze seznamu "zelených" zemí vyřazeny ke dni 13.7.2020. Pro občany Srbska a Černé Hory se také omezují možnosti vstupu na území, a to na výjimky uvedené v Ochranném opatření Ministerstva zdravotnictví ČR. 

S účinnosti od 13.7. 2020 byl seznam upraven. Vstup na území České republiky je umožněn občanům zemí:

Občanům ostatních zemí prozatím vstup na území České republiky umožněn není. Na občany třetích zemí, kterým není obecně umožněn vstup do ČR se i nadále vztahují výjimky dle bodu I. 4. platného Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví. Tito cizinci mohou vstoupit na území ČR ve zde vyjmenovaných případech.

 

Návrat českých občanů zpět do ČR ze všech uvedených zemí s nízkým rizikem nákazy covid-19 nepodléhá povinnosti předkládat test/karanténě.

S ohledem na dynamický vývoj opatření přijímaných v ČR, ale i ve světě, sledujte proto pravidelně stránky velvyslanectví a MZV ČR, kde jsou informace stále aktualizovány.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688