Obchod a služby  |  14.07.2020 12:04:30

Pololetní obrat české e-commerce se meziročně zvýšil o třetinu na 83 miliard korun, největší podíl patří prodejům elektroniky

Obrat české e-commerce se v letošním prvním pololetí meziročně zvýšil o 31 % na 83 miliard korun. Vyplývá to ze statistik největšího českého poskytovatele e-shopových řešení Shoptet, poměrově přepočtených dle jeho vlastního podílu na trhu. Mezi kategoriemi zboží se nejvíce dařilo elektronice s podílem 32 % na celkovém obratu. Největší meziroční nárůst online prodejů, zejména vlivem koronavirové pandemie, zaznamenala v prvním pololetí kategorie jídla a pití (o 120 %). Online platby kartou s podílem 32 % podle Shoptetu překonaly dobírku (31 %) a více než polovina objednávek (53 %) přišla z mobilních zařízení.

Podle odhadů společnosti Shoptet dosáhl český trh e-commerce za letošní první pololetí o téměř třetinu (31 %) vyššího obratu než za stejné období loni. Celkem tak činil zhruba 83 miliard korun. „Ve statistikách vycházíme z našeho zhruba polovičního podílu na trhu co do počtu e-shopů. Ten držíme díky přibližně 21 a půl tisícům e-shopů na naší platformě, které v letošním roce dosáhnou obratu zhruba 28 miliard korun. V první polovině roku jsme u nás registrovali pět tisíc nových internetových obchodů, což je dvojnásobek oproti stejnému období loni,“ uvádí Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet.

První místo si drží elektronika

Největší podíl na celkovém obratu e-commerce si v prvním letošním půlroce tradičně drží elektronika, a to s 32 %. Po ní následují potřeby pro dům a zahradu (18 %) a oblečení spolu s dalším módním zbožím (13 %). Pětici nejsilnějších kategorií uzavírá auto-moto zboží (7 %) a sportovní vybavení (6 %). „Pokud bychom se však podívali na nejrychleji rostoucí kategorie, první příčka patří jídlu a pití s meziročním nárůstem sto dvacet procent. Za tím stojí především protiepidemická opatření, kvůli kterým Češi jídlo více nakupovali online. Týká se to i drogerie, jejíž meziroční obrat stoupl v prvním pololetí o šedesát procent,“ vysvětluje Miroslav Uďan.

Nárůst prodejů dezinfekce i šicích strojů

Ještě výraznější meziroční nárůsty obratů se týkají některých specifických podkategorií zboží, za kterými opět stojí koronavirová pandemie. Například u prodejů dezinfekce překonal letošní pololetní obrat o 3200 % ten loňský. U rukavic a ochranných pomůcek zase nárůst činil 2400 %. Výrazně více se oproti loňsku prodávaly také šicí stroje (nárůst 1900 %) nebo domácí pekárny (nárůst 800 %). „A přímo antibakteriální gely, po kterých byla během pandemie extrémní poptávka, zaznamenaly za první půlrok meziroční nárůst obratu o sedm set procent,“ dodává Miroslav Uďan.

Průměrný nákup o 241 korun dražší

Letošní průměrná objednávka přesáhla podle dat Shoptetu za první pololetí loňskou objednávku ze stejného období o 241 korun. Konkrétně dosahovala výše 2117 korun oproti loňským 1876 korunám. Mezi platebními metodami překonaly platby kartou s podílem 32 % stále oblíbenou dobírku (31 %). Necelou čtvrtinu plateb (24 %) tvořily bankovní převody, zbylých 13 % potom hotovost včetně odložených plateb. Více než polovina objednávek (53 %) přišla v prvním pololetí z mobilních zařízení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Po 08:16 Koruna sleduje dál eurodolar (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Obchod a služby:

Út 10:20  Otevírací doba poboček v období Velikonoc Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Út   7:49  Velikonoce 2024: kdy je volno, prázdniny a jak jsou otevřené obchody Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
11.03.2024  Vítězem únorového kola Visa Czech Top Shop je první pobočka drogerie Hebe VISA Czech Top Shop (VISA Czech Top Shop)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688