Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.07.2020 11:23:50

Smith: Americká ekonomika a dvojitá recese


Spojené státy jsou v podivné situaci, protože nezaměstnanost klesá, ale celková situace na trhu práce se zhoršuje s tím, jak se prodlužuje krize způsobená koronavirem. Na stránkách Bloombergu to píše známý ekonom Noah Smith, podle něhož se americká ekonomika nachází uprostřed „dvojitého útlumu“. Jeden z nich je krátkodobý a je způsoben strachem z koronaviru. Druhý bude dlouhodobější a bude více připomínat tradiční recese.

Smith tvrdí, že oživení bude nyní pravděpodobně přerušeno, protože jih a západ USA postihla nová vlna COVID-19 a vrací se strach z pandemie. To znamená, že lidé budou namísto v zaměstnání opět doma a nebudou brát žádnou výplatu. Tento stav jednou skončí, možná k tomu přispěje vakcína. Ale to neznamená, že se hospodářství začne hned obracet k boomu. Hrozí totiž zmíněná druhá a déletrvající recese.

Jedním z jejích důvodů mohou být bankroty firem vyvolané útlumem poptávky. Pokud by přišly bankroty, pozdější návrat poptávky by nebyl hned doprovázen oživením, protože chvíli trvá, než vzniknou firmy nové. A druhým hlavním důvodem je pesimismus, který se může spotřebitelů i firem zmocnit poté, co uvidí, jak je ekonomika po celé měsíce paralyzovaná. K tomu možná můžeme přidat nabídkový šok daný tím, že se změní struktura ekonomiky a některá odvětví a firmy kvůli tomu výrazně utrpí. Příkladem mohou být podle Smithe kina.

Tento negativní nabídkový šok může eliminovat deflační tlaky plynoucí z utlumené poptávky, ale podle ekonoma pravděpodobně ne úplně. To znamená, že zřejmě nenastane stagflace ve stylu sedmdesátých let. Nicméně negativní tlaky na nabídkové straně ekonomiky mohou být dost velké na to, aby Fed byl v budoucnu opatrnější, co se týče další stimulace.

„Pomalu sílící dlouhodobá recese může být nebezpečnější kvůli tomu, že na síle nabírá skrytě,“ píše Smith. Za příklad dává růst počtu dlouhodobě nezaměstnaných, který je ale maskován vývojem celkové nezaměstnanosti. Tu mohou politici vnímat jako signál úspěchu dosavadní stimulace a ekonomické politiky. To by ale byla chyba a vláda by podle Smithe měla brát v úvahu to, že hrozí dlouhodobější útlum. Měla by tedy mimo jiné přijít s programy investic do infrastruktury, do výzkumu a vývoje a s větší pomocí jednotlivým státům. A ohledně tradiční recese existuje podle Smithe i jedna pozitivní zpráva: Víme, jak se s nimi vypořádat, jen je třeba chtít.

Zdroj: Bloomberg


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:03  Válečné nepokoje ke konci týdne - Makrokalendář X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:00  Výrobní ceny v Německu snížily svůj propad ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:57  Migrační dohoda EU, kterou Česko podepsalo bez zajištění trvalé výjimky,... Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688