Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.07.2020 09:13:25

Rozbřesk: Týden ve znamení amerických dat, projevů a výsledkové sezóny

Je za námi týden ve znamení českých dat, která ukázala, jak se po začátku tzv. rozvolňování začala ekonomika postupně vracet do normálu. Někde to bylo vidět docela zřetelně – třeba v maloobchodě, který se dokonce vrátil k růstu, jinde to bylo slabší – třeba ve zpracovatelském průmyslu. A někde se květen v podstatě zas tak moc nelišil od kritického dubna – příkladem budiž letecká doprava, ubytování nebo chcete-li vše, co souvisí s cestovním ruchem.

Restart ekonomiky tak byl spíš celkově vlažný a rozhodně nebudil žádné velké naděje. Průmyslovým firmám dál chybí zakázky, nezájmem trpí především automobilový průmysl, který po té, co se nasytí odložená poptávka, nemůže počítat s boomem investiční a spotřebitelské poptávky. A tak jeho jedinou jistotou zůstávají pokuty a doutnající celní spor mezi EU a USA, které jsou mimochodem pro evropské automobilky hlavním exportním trhem.

Česká inflace jakoby zcela ignorovala fakt, že ekonomika prochází hlubokou recesí, opět poskočila nahoru a dostala se dokonce nad hranici tolerančního intervalu ČNB. Vinu tentokrát nesou především dražší tabákové výrobky, respektive vyšší spotřební daně, které mají jako již tradičně vylepšovat příjmovou stránku státního rozpočtu za cenu zvýšení inflace. A to nejenom v letošním roce, ale podle posledních návrhů z dílny MF – zřejmě vzhledem k všeobecnému úspěchu – i v těch následujících. Jediným potěšujícím číslem minulého týdne byla tak snad jen nezaměstnanost, která se zvýšila oproti květnu jen symbolicky. Když si ovšem vedle tohoto výsledku představíme statisíce lidí v režimu Kurzarbeitu, tak je ta radost z čísel z trhu práce možná poněkud předčasná.

Tento týden bude ve znamení především amerických dat, pokračující výsledkové sezóny a četných projevů centrálních bankéřů. Na řadu přijdou mimo jiné maloobchodní tržby, u kterých se počítá s dalším velmi solidním růstem. A se zlepšením navzdory kulminující koronavirové nákaze počítají trhy i u spotřebitelské důvěry, jež má přijít na řadu v pátek.

Zapomenout nelze, že tento týden proběhne další jednání ECB, od něhož se však toho příliš čekat asi nedá. Sazby už není kam snižovat, a program nákupů dluhopisů je už nyní velkorysý jako nikdy před tím. ECB se už dávno stala především velkým asset managerem s portfolii cenných papírů s hodnotou atakujících 2,8 bilionů eur a současně největším věřitelem zemí eurozóny. V poslední (neinflační) době, zdá se, narůstají i její ambice v rámci boje proti změnám klimatu.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se v průběhu pátečního obchodování pohybovala okolo úrovně 26,65 EUR/CZK. Červnová inflace, která skončila nad horní hranici tolerančního pásma ČNB i nad její prognózou, korunu ponechala chladnou. Byť centrální banka ve svém komentáři uvedla, že odchylka jde na vrub především jádrové inflaci a že rizika současné prognózy jsou na proinflační straně. Ale i samotná ČNB počítá s tím, že se inflace postupně a relativně rychle vrátí k dvouprocentnímu cíli. Na druhou stranu jsou to čísla, která by měla podpořit ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni, i když připravovaná srpnová prognóza ČNB už zřejmě nebude až tak optimistická jako ta dosud platná – květnová. Tento týden korunu na domácím poli nejspíš nezaujme vůbec nic, a tak její směr se bude odvíjet především od vnímání rizik na mezinárodních finančních trzích.

Zahraniční forex

Trhy (včetně těch devizových) i nadále vcelku v klidu ignorují rekordní přírůstky nových COVID případů v USA a raději se připravují na začátek kvartální výsledkové sezóny. Pokud jde o eurodolar, tak pro něj bude v tomto týdnu asi nejzajímavější zasedání ECB (čtvrtek) a zasedání EU ohledně Fondu obnovy.

Polský zlotý vstupuje do obchodního týdne v klidu a to přesto, že se již pomalu začíná vyjasňovat, kdo bude prezidentem dalších pět let. Podle nekompletního sčítání hlasů by se jím měl stát dosavadní prezident Duda.

Ropa

Ropa startuje nový týden nesměle a drží se pevně u hranici 43 dolarů za barel. Po vcelku nudných seancích, které výrazněji neovlivnil ani rekordní nárůst počtu nově nakažených ve Spojených státech, má před sebou ropný trh o poznání zajímavější týdenní výhled. Tomu bude dominovat úterní a středeční jednání ministerské komise OPEC+, jež bude diskutovat o další podobě produkčních škrtů, přičemž nejpravděpodobněji se jeví potvrzení původního jízdního řádu - snížení produkčních škrtů od srpna z 9,7 na 7,7 mil. barelů denně.

Stranou pozornosti pak nezůstanou ani tradiční fundamentální statistiky, které naznačí, jak si vlastně OPEC+ stojí ve svém úsilí rebalancovat ropný trh. Předběžná čísla k zásobám přijdou na řadu již v úterý od API a ve středu na ně naváže EIA. Týden pak zakončí data k aktivitě amerických producentů od agentury Baker Hughes.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688