Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.07.2020 06:03:50

Krugman o nerovnováhách a výhledu americké ekonomiky

Ekonomika momentálně není v situaci jako po velké finanční krizi, kdy trpěla velkými vnitřními nerovnováhami. Naopak, ještě v únoru se žádné takové nerovnováhy nevyskytovaly. Pokud by se tak podařilo dostat virus pod kontrolu, neměl by být problém dosáhnout rychlého oživení. Problém spočívá v tom, že ohledně epidemie se nyní Spojené státy nachází zpět v situaci, ve které byly někdy v březnu či dubnu a ekonomika se dostala do kómatu. Takto v rozhovoru pro Bloomberg hodnotí vývoj v USA Paul Krugman a dělí se i se svým názorem na to, jak postupovat dál.

Ekonom se domnívá, že popsaný vývoj je důvodem pro to, aby pokračovala vládní pomoc a stimulace. Na otázku, zda je překvapen tím, jak dosavadní podpora ze strany vlády funguje, odpověděl, že předně byl překvapen tím, jak velká stimulace je. Týká se to i monetární politiky, která byla nastavena „velmi dobře“. Panovaly obavy z toho, že uzavření ekonomiky pošle řadu lidí do chudoby. To se díky krokům vlády nestalo, nedošlo ani k vlně bankrotů. „Vedli jsme si mimořádně dobře,“ hodnotí vývoj Krugman.

Ohledně dalšího výhledu ale již ekonom tak optimistický není. Dojde totiž k ukončení vládních programů, které podporovaly příjmy domácností. Bez nich tyto příjmy klesnou a mohlo by dojít k propadu poptávky. A zatím se nezdá, že by se pracovalo na legislativě, která by tyto programy prodloužila či nahradila jinými. S tímto tématem úzce souvisí problematika automatických stabilizátorů. Můžeme se totiž ptát, proč v případě útlumu musí vláda schvalovat speciální jednorázové balíčky namísto toho, aby tento proces byl automatizovaný a jasně nastavený předem. Krugman se domnívá, že by to také přineslo „méně hádek a času, který je třeba na řešení problému“.

Krugman poukázal i na skutečnost, že nyní je mnohem více přijímáno to, že vládní dluhy musí vzrůst a i ti, kteří kritizovali růst dluhů a deficitů v minulosti, dnes uznávají, že takového kroku je třeba. Projevuje se to v USA, ale třeba i v Německu, které je tradičně ohledně dluhů a deficitů velmi opatrné. Německo má ale také velkou společenskou solidaritu a výsledkem je, že i jeho vláda nyní stimuluje a podporuje ekonomiku.

Na stránkách The New York Times ekonom popisuje, že v USA roste počet nakažených znatelně rychleji než počet nových testů, což vyvrací teorii, že růst nakažených je dán právě tím, že se více testuje. Naštěstí ale klesá počet zemřelých na COVID-19. Ekonomové podle Krugmana varovali, že příliš rychlé uvolnění restrikcí povede jen k přechodnému zlepšení hospodářství, a to se nyní potvrzuje. Ekonom dodává, že situaci značně komplikuje postoj americké vlády, která se podle něj za poslední měsíce moc nepoučila v tom, jak k epidemii samotné přistupovat. Krugmanova projekce vývoje v následujících několika měsících tak není příliš růžová.

Zdroj: Bloomberg, The New York Times

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688