MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Podnikání  |  10.07.2020 13:59:34

Sněmovna schválila kompenzační bonus pro dohodáře a OSVČ s dohodou


Novelu zákona o kompenzačním bonusu připravenou Ministerstvem financí dnes ve zrychleném jednání schválila Poslanecká sněmovna. Nyní ji projedná Senát.

Lidé pracující na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), kteří jsou účastníky nemocenského pojištění (tzv. pojištěná dohoda), a bylo jim kvůli koronaviru znemožněno pracovat, obdrží státní podporu. Žádat budou moci o kompenzační bonus ve výši 350 denně, a to zpětně za období od 12. března do 8. června 2020. Za stejné období budou moci o bonus ve výši 500 denně zpětně požádat i OSVČ a společníci malých s.r.o. souběžně pracující na pojištěnou dohodu.

„Chceme rozšířit okruh příjemců kompenzačního bonusu o lidi pracující na pojištěné dohody, tedy u DPČ od 3 000 korun a u DPP nad 10 000 korun měsíčně. O podporu v maximální výši 31 150 korun by si tak mohlo požádat nejvýše 116 tisíc dohodářů, kteří zatím zůstávali bez státní pomoci. Z velké části se přitom jedná o ohrožené skupiny, jako jsou přivydělávající si senioři, studenti, pečující o zdravotně postižené či matky na mateřské,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Podmínkou nároku na kompenzační bonus je, že daná osoba pracovala alespoň 4 z 6 měsíců před krizí (od 1. října 2019 do 31. března 2020) na pojištěnou dohodu. Dále muselo dojít k omezení nebo úplnému znemožnění výkonu této činnosti z důvodu koronavirové krize, např. ukončením spolupráce ze strany zaměstnavatele. Podobně jako u kompenzačního bonusu pro podnikatele jsou vyloučeny osoby, které vedle DPP a DPČ vykonávají jiné zaměstnání. Souběh čerpání bonusu pro OSVČ se zaměstnáním povolený u pěstounů a dobrovolných pracovníků pečovatelské služby bude nicméně nově rozšířen nejen na pojištěné dohodáře, ale i na společníky eseróček.

Stejně jako u OSVČ a společníků s.r.o. budou peníze vyplácet finanční úřady, které začnou přijímat žádosti neprodleně po nabytí účinnosti zákona. Žádat bude poté možné vyplněním jednoduchého formuláře a jeho odesláním na místně příslušný finanční úřad např. přes datovou schránku, e-mailem, nebo osobně. Spolu se žádostí bude nutné doložit kopii příslušné dohody a mzdových listů nebo jiné relevantní potvrzení zaměstnavatele.

Záměrem návrhu je také rozšířit pomoc o OSVČ a společníky s.r.o., kteří dosud na kompenzační bonus kvůli souběhu s pojištěnou dohodou nedosáhli. „Mimo státní pomoc zůstávala skupina drobných podnikatelů, kteří po uzavření svých provozoven na nic nečekali a šli si na DPČ nebo DPP přivydělat. A mnohým tím vznikla účast na nemocenském pojištění, čímž ztratili nárok na státní pomoc. Zpětně jim proto přiznáme kompenzační bonus ve výši 500 denně, nejvýše pak 44 500 korun,“ vysvětluje Alena Schillerová s tím, že tyto osoby na rozdíl od běžných zaměstnanců nenaplnily ani podmínky programu Antivirus a zůstaly tak zcela bez prostředků. O kompenzační bonus budou moci dle návrhu žádat nejdéle do konce třetího kalendářního měsíce od nabytí účinnosti novely.

Kompenzační bonus pro dohodáře bude po vzoru OSVČ a společníků s.r.o. vyplácen ze sdílené daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Negativní rozpočtové dopady novely zákona jsou odhadovány v maximální výši 2,1 mld. na veřejné rozpočty, z toho 1,4 mld. na státní rozpočet, 0,5 mld. na rozpočty obcí a 0,2 mld. na rozpočty krajů. Návrh proto obsahuje i zvýšení již schváleného příspěvku pro obce o 50 na obyvatele, což odpovídá negativnímu dopadu na státní rozpočet ve výši 0,5 mld. . „Chceme navýšit kompenzační příspěvek pro obce na 1 250 korun na hlavu. A to i přesto, že již dnes slíbená kompenzace v celkové výši 12,8 miliard je o přibližně 7 miliard vyšší než reálný dopad vyplacených bonusů na rozpočty obcí,“ uzavírá Alena Schillerová.


Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688