Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Makroekonomika  |  10.07.2020 09:50:20

Červnová inflace zaskočila analytiky i centrální banku. Zvláště výrazně zdražují "neřesti" jako alkohol či tabák.


V červnu opět citelně zrychlil růst spotřebitelských cenČR. V meziročním vyjádření cenová hladina stoupla o 3,3 procenta. Z měsíce na měsíc, tj. mezi květnem a červnem, pak hladina stoupla o 0,6 procenta, tedy nejvýrazněji od letošního ledna.

Inflace překonala jak očekávání analytiků, tak České národní banky. Obecně s počítalo s meziročním růstem cen zhruba v pásmu od 2,5 do tří procent.

V porovnání s loňských červnem nejvýrazněji přispěly k růstu cenové hladiny zdražující alkohol a tabák. Tyto „neřesti“ zdražují zejména kvůli letošnímu znatelnému navýšení spotřební daně, která s v cenách v obchodech projevuje postupně, ruku v ruce s tím, jak se prodejci zbavují starých zásob, pořízených ještě v době účinnosti nižší spotřební daně. Při vyloučení alkoholu a tabáku by inflace vyla nižší, místo 3,3 procenta by činila 2,7 procenta, což znamená, že by zůstala v takzvaném tolerančním pásmu cílování inflace, které Česká národní banka stanovuje mezi jednoprocentní a tříprocentní úrovní meziroční inflace.

V červnu také zmírňovaly tlaky na pokles některých cen, například pohonných hmot. Meziročně jsou benzín či nafta stále výrazně levnější než loni, avšak už ne tak výrazně jako v květnu. Za tento vývoj může zvýšení cen ropy na světových trzích, k němuž v důsledku omezení těžby strategické suroviny ze strany kartelu OPEC, Ruska a dalších klíčových producentů dochází od letošního května. Například kartel OPEC letos v červnu vytěžil nejnižší měsíční objem ropy od války v Zálivu roku 1991. I tak však platí, že pro české motoristy byl letošní červen – ale i první červencový týden – nejlevnější od roku 2004.    
Silné cenové tlaky jsou patrné u některých základních potravin. V červnu zrychlila dynamika růstu ceny v případě ovoce typu jablek, ale také v případě cukru, zmíněného piva či vajec. Vysoká meziroční dynamika zůstává patrná u vepřového, kde i v červnu nastal zhruba pětinový meziroční růst, či v případě mouky.
Koronavirová krize se tlakem na zmírnění inflace projeví výrazněji ve druhém pololetí letošního roku. Vládní opatření na podporu ekonomiky a zaměstnanosti budou postupně končit. Zhoršující se situace na trhu práce zesílí dezinflační tlaky (tedy tlaky zmírňující inflaci), a to jak prostřednictvím slabšího růstu mezd, tak prostřednictvím slabší celkové poptávky v ekonomice.
 
Inflace se tak bude ve druhé polovině roku postupně přibližovat úrovni inflačního cíle České národní banky ve výši dvou procent, přičemž ke konci roku zmírnění inflace podpoří také vyšší základna meziročního srovnání. Ve druhé polovině roku se inflačně výrazněji než doposud projeví oslabená koruna, a to například u zboží typu elektroniky, trend zmírňování inflace však slabší koruna významněji neovlivní. Za celý letošní rok inflace vykáže úroveň 2,7 procenta. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/

13.07. 12:45  Žvára a chlast ať zdaží klidně na (Bejvoč)
11.07. 11:46  Inflace poroste (AjRep)
10.07. 19:56  Opět jim to nevšlo (Michael Lorenc)
10.07. 19:51  Inflace ? (FMach)
10.07. 09:58  už jsou zase zaskočeni? (om)

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste