mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  08.07.2020 17:09:00

Modelové situace pro cestování do Slovinska

Modelové situace pro cestování do Slovinska

08.07.2020 / 15:14 | Aktualizováno: 08.07.2020 / 17:09

1. Čeští občané a rezidenti v ČR mohou cestovat do Slovinska za podmínky, že nevykazují příznaky nemoci COVID-19.

2. Cestování do Slovinska je možné pouze přes vyhrazené hraniční přechody, které uvádíme zde.

3. Tranzit pře Slovinsko je možný za podmínky, že nepřesáhne maximálně 12 hod. Tolerují se pouze nezbytné zastávky po cestě za účelem doplnění paliva atp.

  • Tranzitujícím osobním automobilům doporučujeme tranzitovat přes Slovinsko co nejrychleji a bez zdržení.
  • Autobusy v tranzitu přes Slovinska mohou Slovinskem tranzitovat pouze za podmínek stanovených Národním institutem veřejného zdraví, kterou jsou následující. do Slovinka vstupují a z ní vystupují stejné osoby. Přepravce je povinen zajistit seznam cestujících v mezinárodní tranzitní autobusové přepravě osob. Přepravce umožní kontrolu dodržování těchto předpisů na vstupních a výstupních místech Slovinské republiky. Na území Slovinské republiky mezinárodní tranzitní autobusová přeprava osob nezastavuje, s výjimkou nutných fyziologických potřeb řidiče nebo cestujících. V takovém případě může autobus najednou opustit maximálně 5 osob, které si při výstupu dezinfikují ruce a nasadí si ochrannou roušku. Ochrannou roušku si po návratu do autobusu sundají.
  • Veřejná hromadná doprava vlakem je možná. Za tranzit se považuje také cesta vlakem s přestupem na území Slovinska za předpokladu, že z mezinárodní jízdenky bude patrný záměr cestujícího přes Slovinsko pouze tranzitovat s přestupem ve Slovinsku, cestující neopustí prostor vlakového nádraží, tranzit nepřekročí dobu 12 hodin.

4. Čeští občané a rezidenti v ČR přicházející z České republiky ze zelené zóny (s výjimkou Moravskoslezského kraje) mohou do Slovinska cestovat bez omezení.

5. Čeští občané a rezidenti v ČR z Moravskoslezského kraje

Čeští občané a rezidenti v ČR, kteří fakticky pobývají na území Moravskoslezského kraje (tj. žlutá zóna) mohou do Slovinska cestovat za dodržení následujících karanténních opatření:

  • za podmínky předložení rezervace ubytování ve Slovinsku, které bylo zajištěno nejpozději 3.7.2020, a předložení potvrzení o negativních testu PCR na SARS-CoV-2, které není starší než 36 hod od vydání potvrzení; test musí být pořízen na území členského státu EU nebo Schengenského prostoru nebo subjektem autorizovaným slovinským Národním institutem veřejného zdraví
  • v režimu dalších vládních výjimek, jejichž přehled uvádíme zde.

Čeští občané a rezidenti v ČR, kteří mají trvalý nebo přechodný pobyt v Moravskoslezském kraji nebo jsou držiteli osobního dokladu vydaného orgánem na území Moravskoslezského kraje, mohou do Slovinska vstoupit bez omezení za předpokladu, že podepíší čestné prohlášení, že v Moravskoslezském kraji fakticky nepobývali ani jej v posledních 30 dnech nenavštívili. Slovinská strana nás důrazně upozornila, že předložení nepravdivého čestného prohlášení zakládá trestněprávní odpovědnost. Vzor čestného prohlášení je ke stažení zde.

6. Čeští občané a rezident v ČR plánující kombinovanou dovolenou ve Slovinsku a v Chorvatsku.

  • Pokud je dovolená plánovaná nejprve ve Slovinsku a následně v Chorvatsku, mohou čeští občané a rezidenti v ČR přicestovat z ČR do Slovinska bez omezení.
  • Pokud se cestující vrací z Chorvatska a plánují strávit navazující dovolenou ve Slovinsku, lze do Slovinska vstoupit pouze za dodržení karanténních opatření nebo v režimu vládní výjimky. Cestující mohou např. do Slovinska vstoupit za předpokladu, že mají rezervované ubytování z doby, kdy země byla na zeleném seznamu, a předloží potvrzení o negativním testu PCR na SARS-CoV-2, které není starší než 36 hod od vydání potvrzení. Chorvatsko patří mezi země na žlutém seznamu, z tohoto důvodu lze z Chorvatska vstoupit do Slovinska pouze za výše stanovených podmínek.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688