mpsv.cz (MPSV)
Zákony a právo  |  08.07.2020 08:57:00

Poslanci projednali návrh zákona o náhradním výživném. Samoživitelky a samoživitelé nezůstanou bez peněz

 

Poslanci včera v prvním čtení projednali návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na takzvané náhradní výživné. Tento zákon by měl ulehčit životní situaci samoživitelkám a samoživitelům, kterým jejich partner či partnerka nepřispívá na dítě. Díky tomuto návrhu zákona nezůstanou bez peněz, protože v případě neúspěšného vymáhání dlužného výživného nastoupí stát. Prostřednictvím Úřadu práce ČR tak budou moci samoživitelky a samoživitelé, kteří dítě vychovávají, požádat o náhradní výživné ve výši, v jaké ho stanovil druhému rodiči soud. Maximální částka bude však zastropovaná na 3 000 .

Praha, 8. července 2020

 

Poslanci projednali návrh zákona o náhradním výživnémSamoživitelky a samoživitelé nezůstanou bez peněz

 Poslanci včera (7. července 2020) v prvním čtení projednali návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na takzvané náhradní výživné. Tento zákon by měl ulehčit životní situaci samoživitelkám a samoživitelům, kterým jejich partner či partnerka nepřispívá na dítě. Díky tomuto návrhu zákona nezůstanou bez peněz, protože v případě neúspěšného vymáhání dlužného výživného nastoupí stát. Prostřednictvím Úřadu práce ČR tak budou moci samoživitelky a samoživitelé, kteří dítě vychovávají, požádat o náhradní výživné ve výši, v jaké ho stanovil druhému rodiči soud. Maximální částka bude však zastropovaná na 3 000 .

 

„Děti nemohou trpět za nezodpovědnost jednoho ze svých rodičů. A my nemůžeme nečinně přihlížet. Je nejvyšší čas začít realizovat pomoc, o které se v Česku 15 let pouze diskutovalo. Efektivní a fungující pomoc státu v případě neplacení výživného je navíc jedním ze závazků vlády, které má ve svém programovém prohlášení. To už je víc než dost argumentů pro to, abych zavedení náhradního výživného prosadila. A já pevně věřím, že se mi to povede,“ řekla ministryně Jana Maláčová.

 

Důležité je řešit vzniklou situaci aktivně

 

Nárok na náhradní výživné budou mít samoživitelky a samoživitelé, kteří svou situaci aktivně řeší. To znamená, že využili všech zákonných možností a kvůli dlužnému výživnému podali návrh na exekuci či běží soudní výkon rozhodnutí Pokud si rodiče nebudou vědět rady s podáním návrhu na exekuci, na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR budou k dispozici vzorové formuláře a s jejich vyplněním bude možné pomoci hned na místě.

 

Rozhodnutí nejpozději do 30 dnů

 

S uplatněním žádosti na náhradní výživné se rodič obrátí právě na Úřad práce ČR. Každý případ bude úřadem posuzován individuálně a rozhodnutí o přiznání či nepřiznání nároku musí být vydáno nejpozději do 30 dnů od podání všech potřebných formulářů. 

 

Náhradní výživné až na dva roky

 

Neplnění vyživovací povinnosti ze strany druhého rodiče bude samoživitelka či samoživitel Úřadu práce ČR dokládat každé 4 měsíce. Na základě toho bude možné pobírat náhradní výživné až 24 měsíců. Částku vyplacenou pečujícímu rodiči bude poté po dlužníkovi vymáhat ÚP ČR skrze své krajské pobočky.

 

Výživné ve výši stanovené soudem. Maximálně ale 3 000

 

Po přiznání nároku bude samoživitelům a samoživitelkám vypláceno náhradní výživné ve stejné výši, jaká byla druhému rodiči stanovena soudem. Maximálně se bude jednat o částku 3 000 , na kterou bylo náhradní výživné zastropováno. V případě, že druhý z rodičů platí výživné jen částečně, soudem stanovená částka bude rodiči vychovávajícímu dítě doplacena státem.

 

Tiskové oddělení MPSV

 

 

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688