mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  08.07.2020 06:59:00

Vietnam roste navzdory pandemii

Vietnam roste navzdory pandemii

08.07.2020 / 06:52 | Aktualizováno: 08.07.2020 / 06:59

Vietnam zůstává jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě navzdory negativním dopadům pandemie Covid-19. Zatímco světová ekonomika se letos propadne do hluboké recese (poslední odhad IMF z června 2020 předpokládá pokles o 4,9%) růst vietnamského HDP by měl i v tomto krizovém roce zůstat v pozitivních číslech a pohybovat se mezi 3-4%.

Vietnam bude patřit k několika málo zemím, které si v letošním roce zachovají pozitivní růst, a s největší pravděpodobností bude také nejrychleji rostoucí ekonomikou na světě. Dle odhadů IMF by měl Vietnam v tomto roce vzrůst o 2,7%, odhady Asijské rozvojové banky pak hovoří až o 4,1%. Samotná vietnamská vláda si stanovila v červnu 2020 nový růstový cíl pro tento rok ve výši 4% z původně plánovaných 6,8%.

Vietnamská ekonomika samozřejmě nemohla zcela uniknout negativním ekonomickým dopadům pandemie. Vzhledem k vysoké závislosti na exportu a prudkému propadu poptávky na hlavních vývozních trzích se počínající ekonomická krize podepsala zejména na výkonu vietnamského exportního průmyslu. Významný propad ale zaznamenal také cestovní ruch a celý sektor služeb v souvislosti s omezením cestování a s celkovým uzavřením země pro zahraniční turisty. V první polovině roku tak vzrostl vietnamský HDP o pouhých 1,8%, což je vůbec nejnižší růst za posledních třicet let.

Celkově je však vietnamská ekonomika stále ještě poměrně silná a stabilní. Vietnamské vládě se s pomocí včasných protiepidemických opatření a rozsáhlých podpůrných ekonomických balíčků podařilo udržet vysokou důvěru obyvatel v ekonomické oživení. V době nejpřísnějších karanténních opatření ve Vietnamu v dubnu 2020 věřilo v rychlé oživení ekonomiky až 80% obyvatel (pro srovnání v Německu věřilo v dubnu v opětovné hospodářské oživení pouze 36% obyvatel).

Vietnam má také dostatek vnitřních zdrojů na obnovu ekonomiky. Dle žebříčku magazínu The Economist hodnotícího finanční odolnost jednotlivých zemí v době pandemie na základě 4 kritérií (veřejné zadlužení, zahraniční zadlužení, náklady na refinancování dluhu a devizové rezervy) je Vietnam dvanáctou finančně nejodolnější zemí.

Pozitivní ekonomický růst by měl Vietnamu pomoci udržet také konstantní příliv zahraničních investic. Vietnam si díky důsledným protiepidemickým opatřením uchoval pověst bezpečné země pro zahraniční investory a v prvních pěti měsících tohoto roku vzrostl příliv přímých zahraničních investic do země meziročně o 15%.

Důležitý impuls pro urychlení růstu v tomto roce poskytnou vietnamské ekonomice také vládní výdaje. Vietnamská vláda již v dubnu schválila tři rozsáhlé podpůrné ekonomické balíčky v celkové výši 29,5 mld. USD (cca 11% vietnamského HDP). Fiskální balíček ve výši 180 bil. VND (7,8 mld. USD) zahrnuje sadu daňových opatření, ze kterých bude moci profitovat většina vietnamských podniků. Monetární balíček ve výši 300 bil. VND (13 mld. USD) zahrnuje nabídku zvýhodněných úvěrů pro nejvíce postižené podniky a celkové rozvolnění monetární politiky. Zvláštní sociální balíček v celkové výši 62 bil. VND (2,7 mld. USD) by pak měl pomoci nejohroženějším skupinám obyvatel. Dopad těchto tří podpůrných balíčků se ale naplno projeví až ve druhé polovině roku.

V případě, že se podaří pandemii koronaviru do konce roku zastavit a vyspělý svět obnoví většinu svých ekonomických aktivit, mohl by se růst vietnamské ekonomiky v příštím roce vrátit opět mezi 6-7%.

David Jarkulisch, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Hanoji


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688