Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.07.2020 09:38:31, aktualizováno 06.07.2020 09:10:07

Víkendář: Přehnaná hodnotová lekce pro investory

Jednou z nejznámějších knih o investování je Security Analysis, kterou na trh uvedli v roce 1934 Benjamin Graham a David Dodd. Jak píše The Economist, na jejím začátku nalezneme citát, který říká: „Řada z těch, kteří padli, zase vstane. A řada těch, kterým se nyní vede, padne.“ Jeho autorem je římský básník Horatius, ale tato slova uvádí i Warren Buffett v souvislosti s podnikáním a investicemi.

The Economist uvedené zmiňuje v souvislosti s tím, že uplynulo dvacet let od dosažení vrcholu internetové bubliny. Následný pád byl „zadostiučiněním pro všechny, kdo se drželi tradičních valuačních metod, které propagovali Graham a Dodd a které používá Buffett“. Naopak „analytici používali během dot.com období namísto hodnoty spíše obecné koncepty jako „příležitosti či počty zhlédnutí“.

Během posledních deseti let bylo ale hodnotové investování opět v útlumu a americkému akciovému trhu dominovala úzká skupina společností s vysokými valuačními následky. Nezměnila to ani současná recese, spíše naopak. Hodnotové investory to ovšem nevzrušuje, píše The Economist s tím, že pro ně je stejně tak důležitá fundamentální analýza jako „morální hodnoty“. Těmi se míní zejména to, že věří, že budou nakonec odměněni za své dlouhé čekání. „Většina investorů není tak ochotná držet nepopulární akcie a stát stranou těch populárních. Jenže hodnotové investování je vírou... a její zastánci nepochybují, že jejich čas přijde.“

The Economist pokračuje s následujícím myšlenkovým experimentem: „Představme si, že bublina na konci devadesátých let nikdy nebyla a hodnotoví investoři by tak nikdy nezískali zadostiučinění, které jim dalo její prasknutí“. Vliv hodnotových investorů by tak byl menší a nebylo by tak jednoduché mávat rukou nad příležitostmi, o kterých se hovoří u růstových firem.

V takovém světě by se investoři mnohem více starali o porozumění tomu, co firmy vlastně dělají, a méně času by věnovali samotné valuaci. A The Economist se domnívá, že bez internetové bubliny a jejího prasknutí by možná na trh přišlo více mladých a potenciálně úspěšných firem. „Zastánci hodnotového investování tvrdí, že rychlý růst nakonec musí zpomalit,“ ale firmy jako Google, Amazon, Facebook či Alibaba nakonec dosáhly velikosti, kterou na počátku nikdo nečekal. Tyto firmy často těží ze síťového efektu – čím více lidí je používá, tím více roste přínos jejich služeb pro zákazníky. K tomu těží z úspor z rozsahu.

„Hledání těch nejlepších firem není jednoduché, ale pokud tak činíme na základě nízkých valuačních násobků, pravděpodobně nalezneme společnosti, které mají to nejlepší za sebou, ne ty, které jdou směrem k úspěchu,“ píše The Economist. A dodává, že na konci devadesátých let šly úvahy o hodnotě stranou a nafoukla se bublina, která potom „dramatickým způsobem praskla“. Pro investory to byla významná lekce, „kterou ale možná vzali příliš vážně.“ Zmíněný Horatius totiž také napsal, že když se bláhoví lidé zoufale snaží vyvarovat se jedné chyby, udělají opačnou.

Podobnému tématu se věnuje rovněž John Authers z Bloombergu a uvádí následující graf. Ten ukazuje návratnost sektoru IT relativně ke zbytku indexu S&P 500. Poměr prudce klesl během prasknutí internetové bubliny, ale zhruba od konce roku 2002 se začal postupně zvedat. Tento trend nabral na síle kolem roku 2016 a poslední měsíce přinesly jeho další zesílení:



Zdroj: The Economist


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.10.2022Tři lekce pro investory - Třetí čtvrtletí Patria (Patria Finance)
22.05.2018Mohamed El-Erian: 3 lekce pro investory na rozhoupaném trhu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
08.07.2015Tři lekce pro investory přímo od dinosaurů Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
17.07.2014Lekce z první světové války pro současné investory Ing. Libor Stoklásek (STOX.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688