Moravskoslezský kraj zná výrobky nominované na ocenění Regionální potravina

Ocenění Regionální potravina - pro malé a střední Jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina pokračuje. Hodnotitelská komise se tentokrát sešla v Moravskoslezském kraji, kde na ni opět připadl nelehký úkol – vybrat z 97 přihlášených výrobků ten jeden nejlepší v každé z devíti kategorií.  

Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2020 těmto výrobkům:

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované Klobása dědy Pilčíka

Řeznictví H+H, s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Nevyhlášeno
3. Sýry včetně tvarohu JESENICKÝ HORSKÝ SÝR

Stanislav Zámečník, Ostrava - Poruba

4. Mléčné výrobky ostatní ZÁKYS HLAVNICKÝ FARMÁŘSKÝ

Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Hukvaldský lopaťák hruškový

Hukvaldská pekárna s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Karamelový větrník - Labužník Celiak

Labumix s.r.o.

7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 13 pivo silné polotmavé

SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Hranáček - rajčata cherry podlouhlá červená

Farma Bezdínek s.r.o.

9. Ostatní Libavský MED PASTOVÝ

Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou

 

„Těší nás, že se do soutěže, přes současnou situaci s koronavirem v kraji přihlásilo celkem 27 výrobců s 97 výrobky. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků, ve které zvítězila Hukvaldská pekárna a obhájila tak značku z roku 2015, pro tentokrát s Hukvaldským lopaťákem hruškovým, uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.


Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy