Moravskoslezský kraj zná výrobky nominované na ocenění Regionální potravina
Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2020 těmto výrobkům:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované | Klobása dědy Pilčíka
Řeznictví H+H, s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Nevyhlášeno |
3. | Sýry včetně tvarohu | JESENICKÝ HORSKÝ SÝR |
4. | Mléčné výrobky ostatní | ZÁKYS HLAVNICKÝ FARMÁŘSKÝ
Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Hukvaldský
lopaťák hruškový
Hukvaldská pekárna s.r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Karamelový
větrník - Labužník Celiak
Labumix s.r.o. |
7. | Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) | SKŘEČOŇSKÝ
ŽABÁK 13 pivo silné polotmavé
SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Hranáček
- rajčata cherry podlouhlá červená
Farma Bezdínek s.r.o. |
9. | Ostatní | Libavský
MED PASTOVÝ
Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou |
„Těší nás, že se do soutěže, přes současnou situaci s koronavirem v kraji přihlásilo celkem 27 výrobců s 97 výrobky. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků, ve které zvítězila Hukvaldská pekárna a obhájila tak značku z roku 2015, pro tentokrát s Hukvaldským lopaťákem hruškovým“, uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva
zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné
době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- Stav zásob plynu v Česku za poslední týden zaznamenal pokles pod 57% naplněnost zásobníků, oproti loňskému roku jsou zásoby stále ještě o 8 % vyšší
- Sezona rekonstrukcí je zde: Dotace doplní zvýhodněný úvěr
- Bezmála 40 procent Čechů neví, že mohou dodavatele energií požádat o mimořádné vyúčtování, prozradil průzkum společnosti epet
- Copernicus: Evropa v loňském roce zažila rozsáhlé záplavy i silné vlny veder: Vyhodnocení stavu klimatu v Evropě 2023
- Vlastní bydlení je u nás pro mladé nedostupné, stát by se měl inspirovat v sousedním Polsku
- Češi nyní raději kupují úspornější a kvalitnější tepelná čerpadla