mzv.cz (MZv ČR)
Export  |  02.07.2020 17:38:00

Tuniský monopolní dodavatel elektrické energie STEG má zájem o transfer českých technologií

Tuniský monopolní dodavatel elektrické energie STEG má zájem o transfer českých technologií

02.07.2020 / 17:31 | Aktualizováno: 02.07.2020 / 17:38

Velvyslanec České republiky v Tunisku jednal s novým generálním ředitelem STEG. Předmětem jednání byla spolupráce v oblasti transferu českých technologií v oblasti obnovitelných zdrojů elektrické energie. Další diskuse se soustředila na dokončení tlakové plynové stanice v El Borma na jihu země, jejíž předání se opozdilo z důvodu krize COVID-19.

STEG, La Société tunisienne de l´électricité et du gaz, má již 4 měsíce nového generálního ředitele, Ing. Mohameda Amora, MBA., který jednal s velvyslancem české republiky v Tunisu, Mgr. Janem Vyčítalem o perspektivách česko-tuniské spolupráce v oblasti obnovitelných zdrojů elektrické energie a o dokončení investičního projektu kompresní stanice v El Borma.

Tunisko disponuje omezenými zdroji fosilních paliv, od roku 2001 je energetická balance země deficitní a tento deficit se dále prohlubuje. 92% elektrické energie je získáváno z fosilních paliv, převážně dovozem plynu z Alžírska a jen 3% zajišťují obnovitelné zdroje. STEG se zaměřuje na zajištění optimálního energetického mixu. Rezervy představují obnovitelné zdroje: větrná, solární, hydro a bioenergie. Tunisko přijalo Solární plán 2030, jehož cílem je zajistit v roce 2020 12% energie z obnovitelných zdrojů a v roce 2030 až 30% celkové potřeby země. Pro české technologie představuje největší příležitost průmyslové získávání bioenergie z tříděného bioodpadu, takový bioplyn je zdrojem termické a elektrické energie. Rozšíření využívání větrné energie je řešeno budováním větrných parků, pro které je vytipována plocha o rozloze 1600 km2 s potenciálem 8000 MW. První fotovoltaická elektrárna již vyrostla v Touzer. Fotovoltaická elektrárna Touzer 1 se rozprostírá na ploše 40 ha a společně s budovanou elektrárnou Touzer 2 s plánovaným dokončením v roce 2021 zajistí elektrickou energii pro 18000 domácností a guvernorát Touzer se stane prvním guvernorátem Tuniska využívajícím výhradně solární energii, to představuje úsporu 8000 tun plynu a snížení emisní zátěže o 17000 tun CO2. Další strategickou oblastí rozvoje STEG je budování Smart Grid, inteligentní rozvodná síť přispěje k redukci ztrát, zabezpečí integraci energie získané z obnovitelných zdrojů do rozvodné sítě a zajistí plynulost dodávek a vykrytí výpadků v odběrové špičce a současně nahradí zastaralý způsob fakturace.

Jednání se zástupci českých firem u STEG

Druhým tématem jednání, tentokrát již za přítomnosti ČKD Praha DIZ a Energo Choceň, bylo dokončení kompresní a chladící stanice zemního plynu El Borma, podle smlouvy z roku 2012 a zahájením prací o dva roky později, která zajišťuje stlačení a chlazení plynu a umožní jeho transfer na sever země ke zpracování. Současná krize COVID-19 omezila mobilitu pracovních sil natolik, že oddálila předání projektu v El Borma o několik měsíců.

Zpracoval: Ing. Pavel ČERNÝ, CSc. ekonomický diplomat Velvyslanectví České republiky v Tunisku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688