Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  29.06.2020 15:03:58, aktualizováno 04.07.2020 09:01:19

Erste Group aktualizuje pokrytí pro PMČR s doporučením Akumulovat a cílovou cenou 15297 Kč na akcii HEET představují velkou příležitost, ale i rizika


Erste Group aktualizuje pokrytí pro Philip Morris ČR s doporučením Akumulovat a cílovou cenou 15297 na akcii, na základě dividendového diskontního modelu a tržního srovnání firem v sektoru.

Erste v roce 2021 odhaduje 10% meziroční pokles dividendy na 1400 /akcii, částečně kvůli letošnímu výraznému růstu spotřebních daní (10%) a částečně kvůli dopadu COVID-19 na dočasný výpadek přeshraničních prodejů. I tak očekávaná dividenda nabízí proti současné tržní ceně 10,4% dividendový výnos. Erste očekává, že dividendy by pak v následujících letech měly mírně růst a poskytovat zajímavý dividendový výnos zřetelně nad 9% historickým průměrem firmy.

Současné ocenění společnosti, jež je 25% pod dlouhodobým průměrem konsenzuálního P/E pro očekávané zisky, poskytuje určitý polštář proti možnému budoucímu výraznějšímu růstu zdanění HEETs (jež by měly podle odhadů Erste v roce 2024 tvořit 67% tržeb). Při pohledu na srovnatelné mezinárodní tabákové společnosti se akcie firmy s 9,6x násobkem P/E 2020e obchodují na úrovni mediánu sektoru.

Erste odhaduje, že by PMČR měla být schopna pokračovat v růstu tržního podílu HEETs směrem k 18% v roce 2024e z 6% v roce 2019 v ČR a díky tomu ubránit vysoký dividendový výnos proti plánovanému zvyšování spotřebních daní (kumulativně 27% mezi roky 2020-2023) a zhoršujícím se makroekonomickým podmínkám ve střednědobém horizontu. Ty podle odhadů zasáhnou zejména segment cigaret a povedou k poklesu velikosti celkového trhu prodaných cigaret o 13% do roku 2024. Erste k roku 2024 očekává pokles tržního podílu klasických cigaret PMČR asi o 10 procentních bodů. Celkový tržní podíl včetně HEETs by však měl mírně růst.

HEETs jsou jedním z důvodů výrazného zlepšení hospodaření firmy v posledních 2 letech (tržby +40%, čistý zisk +15%). HEETs jsou výrazně méně zdaněny oproti klasickým cigaretám (což vede k více než 3x vyšším čistým tržbám na krabičku) a regulace je také mírnější, když jsou povoleny v restauracích, na obalech nejsou „ošklivé“ obrázky varující před zdravotními riziky, či je povolen prodej mentolových příchutí, zatímco u cigaret nyní v květnu skončil.
PMČR na druhé straně vystupuje pro HEETs jen jako distributor, tedy s nižší marží, jež však benefituje z vyšší čisté prodejní ceny za krabičku v absolutním vyjádření. HEETs proto nemají negativní vliv na EBITDA zisk, dokud je jejich zdanění nižší a přispívají k růstu tržního podílu PMČR. Česká vláda nedávno schválila plán na zvyšování spotřebních daní mezi roky 20212023, jež zachovává zmíněnou daňovou výhodu HEETs oproti cigaretám. To redukuje jedno z nejvýraznějších rizik ve střednědobém horizontu. Pro zohlednění rizika růstu daní na HEETs ve svém ocenění Erste modelově předpokládá o 20% nižší čistou prodejní cenu na krabičku HEETs ve druhé (koncové) fázi DDM ocenění.

Erste do roku 2024e odhaduje růst tržeb a EBITDA zisku z HEETs přes 20% CAGR, zatímco u klasických cigaret očekává pokles tržeb a EBITDA kolem 10% CAGR. Erste pracuje s tím, že cigarety ztratí dominantní podíl na produktovém mixu ve prospěch HEETs, jejichž podíl na tržbách poroste v roce 2024e k 67% a na úrovni EBITDA zisku se vyrovnají podílu cigaret na 35%.

Celkově Erste odhaduje růst tržeb firmy kolem 7% CAGR a čistého zisku i dividend kolem 2% CAGR mezi roky 2020-2024e, při uvažování 100% dividendového výplatního poměru. To při odhadovaném poklesu velikosti celého tabákového trhu v ČR o 13% oproti úrovni z roku 2019. Podle Erste je odhad vývoje trhu spíše konzervativní, jelikož by znamenal nejvyšší pokles trhu za 20 let, nicméně tabákový průmysl nyní čelí značným rizikům.

Ocenění na úrovni cílové ceny 15297 na akcii je výsledkem 50% váhy dividendového diskontního modelu a 50% váhy ocenění mediánovým P/E 2020e srovnávací skupiny mezinárodních konkurentů v tabákovém průmyslu. Toto odhadované P/E je na úrovni 9,5 násobku zisku pro letošní rok.

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688