Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Úvěry, půjčky  |  29.06.2020 13:23:56

Odklady splátek dluhů ruší třetina těch, co o ně požádali


Přes 30 procent lidí, kteří požádali o odklad splátek dluhů, své žádosti ruší a začíná řádně splácet. Jako důvod uvádějí, že u nich nedošlo k očekávanému razantnímu propadu příjmů. Proto chtějí umořit co největší část dluhu, pro případ, že by v budoucnu došlo k nějaké negativní události, která by způsobila kolaps ekonomiky. Dalším důvodem pro splácení v řádných termínech je obava, že věřitelé zohlední neschopnost splácet v hodnocení bonity dlužníků při žádosti o nějakou půjčku nebo nákup na splátky.

 

Podle průzkumu společnosti M.B.A. Finance, která spravuje pohledávky velkých firem, dlužníky uklidnilo uvolňování opatření proti šíření koronaviru, poměrně malý nárůst nezaměstnanosti a viditelná podpora ekonomiky v Česku i v okolních zemích, na kterých je výkon českého hospodářství závislý. Lidé vidí, jak je krize bezprostředně ovlivnila, dokáží zvážit svoje finanční možnosti a raději omezují zbytné výdaje, aby mohli splácet. Nejčastěji odvolávají žádosti o odklad plateb u částek nad 10 tisíc korun, protože několikaměsíční odklad pro ně nic neřeší. „Po prvních odhadech ekonomického propadu, které předkládaly katastrofické vize, jsme očekávali rychlý nárůst počtu neplatičů. To se zatím nenaplnilo, a naopak věřitelé nabídli dlužníkům mimořádné úlevy, které dost lidí využilo. Situace se nyní uklidňuje, chod společnosti se pomalu vrací k normálu, a tak třetina dlužníků začala opět splácet,“ popsal Jakub Zetek, provozní ředitel M.B.A. Finance, jak aktuálně domácností splácejí dluhy.

 

Prognóza OECD sice předpovídá letošní pokles HDP o 9,6 procenta, ale v dalším roce už očekává ekonomický růst o 7,1 procenta. Podle Zetka, ovšem není namístě předčasný optimismus. Z minulé krize má zkušenost, že nezvladatelné dluhy se výrazně projevily s více jak půlročním zpožděním. „Pokud se do té doby neoživí výroba a služby, spotřební kolotoč se zadrhne, a polovina domácností nebude mít na své závazky,“ doplnil Jakub Zetek.

 

Podle ověřených zdrojů, přibližně stejné procento klientů ruší odklady splátek také v bankách. ČNB na začátku června evidovala téměř 350 tisíc žádostí, na základě kterých dostalo odklad splátek 308 tisíc klientů. Z toho dvě třetiny tvořily odklady spotřebitelských úvěrů, jednu čtvrtinu hypotéky a zbylých pět procent byly půjčky firem.

 


30.06. 01:14  Zrušení (Dave)
30.06. 01:12  Zrušení (Dave)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688