V4 Group (V4 Group)
Daně a účetnictví  |  29.06.2020 10:54:23

Stravenkový paušál i nižší DPH na potraviny by lidem pomohly

Stravenky jsou v České republice považovány za jeden ze samozřejmých firemních benefitů. Vláda v červnu schválila, že zaměstnavatel nemusí poskytovat svým zaměstnancům jen stravenky, ale místo toho poukazovat na účet určitou částku jako stravenkový paušál. Podle majitele právní a daňové firmy V4 Group tato možnost narovná pokřivený trh. Jelínek stejně tak vítá návrh Svazu obchodu a cestovního ruchu na snížení DPH u některých potravin

 

Stravenky jsou nutné zlo. Zaměstnanci si na ně zvykli jako na běžný benefit. Byznys je to hlavně pro stravenkové firmy, které z toho mají provize. Naopak nejvíce jsou na tom bity restaurace, které z těchto plateb odvádějí kolem pěti procent stravenkové firmě, a to pokřivuje trh. Existují i restaurace, které je nepřijímají a nechtějí být součástí stravenkového byznysu. Navíc lidé je často využívají i při platbách za zboží, které by se jimi platit nemělo, jako je alkohol či cigarety.

Stravenkový paušál trh částečně narovnává a dává zaměstnavateli další možnost volby. Krom stávajících možností, tedy provozování vlastního stravovacího zařízení nebo poskytování stravenek, může zaměstnancům nabídnout stravenkový paušál, tedy peníze za zvýhodněných daňových podmínek,“ vysvětluje Michal Jelínek, majitel společnosti V4 Group. 

Nižší DPH na potraviny

Firma V4 Group v minulosti kritizovala změnu DPH u čepovaného piva. Teď je ale situace odlišná. „Zatímco je nepravděpodobné, že by se cena čepovaného piva díky poklesu DPH snížila, v případě potravin je situace jiná. Nižší sazba DPH na potraviny, kterou navrhuje Svaz obchodu a cestovního ruchu by mohla mít za důsledek snížení cen potravin. V tomto případě je totiž konkurence plošná, takže efekt snížené sazby DPH bude znatelnější.

Kritika, která se snesla na snížení DPH na čepované pivo, byla oprávněná, protože snížená sazba se na ceně příliš projevit nemůže. Jiné by to bylo, kdyby DPH bylo sníženo na všechny druhy piva, tedy i prodávané v obchodech, a nejen na to čepované.

DPH na potraviny je v České republice nejvyšší v Evropské unii, přitom rozhodně nepatříme mezi nejbohatší země v EU. Prostor pro snížení DPH na potraviny tu určitě tedy je. Vláda by však měla detailně definovat, na které typy potravin by druhá snížená sazba platila. Do druhé snížené sazby, tedy 10procentní, momentálně spadá především pečivo,“ říká Michal Jelínek, majitel firmy V4 Group. 


V4 Group

V4 Group je poradenská skupina sdružující právní poradce, daňové konzultanty, auditory a účetní. Našim klientům nabízíme komplexní poradenské služby při vykonávaní jejich každodenních činností jako i řešení náročných obchodních transakcí.

Skupina V4 Group působí v České republice, Slovenské republice, Polsku a Maďarsku.


Více informací najdete na: www.v4group.eu


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688