Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.06.2020 08:41:32

Počasí: V neděli až 31 °C, potom fronta a silné bouřky

 

Přichází prozatím nejteplejší den roku. Navíc bude velmi vlhký, takže dusno bude na poměry střední Evropy maximální. V nížinách bude až 31 °C a na drtivé většině území bude nad 26 °C. Odpoledne a večer začne počasí ovlivňovat zvlněná studená fronta od západu. Hlavně večer přejdou Čechy další silné bouřky. Doprovodí je přívalové srážky, krupobití a silný vítr. V noci se potom nakopne vlivem Alp nová vlna pro Moravu a Slezsko. Bude postupovat pomalu, proto se srážky na východ území dostanou až zítra.

Na zvlněné studené frontě se objeví další poměrně vydatné srážky. Hladiny vodních toků budou stoupat. Je otázkou, kde se lokálně objeví mimořádně vysoké úhrny. Modely s nimi naštěstí moc nepočítají. Sledujte meteorologické radary a případně hladiny vodních toků, pokud je máte blízko pozemku. Fronta přinese ochlazení na další dny. Nebude velké, teplota klesne asi o 6 °C. Po ochlazení se navíc začne znovu oteplovat.

Předpověď počasí na neděli a další dny

V neděli bude skoro jasno, polojasno. Během dne od západu přibývání oblačnosti. Nejprve hlavně v Čechách přeháňky a bouřky, často silné s přívalovými srážkami a silným větrem. Teploty 27 až 31 °C.

V noci na pondělí bude frontální vlna přecházet i na Moravě a ve Slezsku. Postup bude pomalý a na východ země se může dostat až v pondělí dopoledne. Pozor na místy vydatné srážky.

V pondělí bude doznívat srážková činnost. Od západu srážky ustanou. Bude oblačno až zataženo. Teploty 19 až 23 °C.

V úterý bude skoro jasno, polojasno. Jen výjimečně přeháňky. Teploty 22 až 26 °C.

Ve středu bude skoro jasno, polojasno. Během dne ojediněle až oblačno a ojediněle přeháňky. Teploty 23 až 27 °C.

V dalších dnech bude nejprve vrcholit horké počasí, pak se dostaví další studená fronta. Situaci upřesníme. Teploty mohou stoupat znovu až na 30 °C.

Počasí 28.6.2020


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty