Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
Běžné účty  |  27.06.2020 22:54:24

Mnozí Češi mají od pátku blokované platební karty. Důvodem je insolvence německé firmy Wirecard, v níž se ocitla kvůli rozsáhlému falšování účtů

Jeden z největších finančních skandálů v dějinách Německa má dopad i na mnohé Čechy, nemohou platit svými kartami.

Platební karty vydávané společností Wirecard jsou totiž od včerejška blokovány. Společnost je po odhalení rozsáhlého falšování tržeb v insolvenci. Britský regulační úřad ji včera odejmul bankovní licenci, takže není možné dále využívat platební karty, které byly prostřednictvím Wirecardu vydávány. Po odejmutí licence karty totiž Wirecard od svých systémů odpojily celosvětově klíčové karetní společnosti Visa a MasterCard.

Od včerejšího odpoledne proto například přestaly fungovat desítky tisíc karet tuzemského startupu Twisto, která poskytuje hlavně odložené platby na internetu. Účet u Twista má 140 tisíc lidí. Problémy mají i platební karty společnosti Fidoo, zabývající se firemními financemi, která patří do skupiny tuzemské pojišťovny Direct.

Přes Wirecard funguje i platební terminál O2 eKasa, který tak nově nepřijímá platební karty. „Společnost Wirecard vyhlásila insolvenci a dne 26. června 2020 v 18:00 hod. nás informovala, že brzy dojde k pozastavení poskytování služby přijímání plateb kartou, kterou využívají někteří zákazníci služby O2 eKasa,“ sdělila firma svým klientům.

V celé Evropě mají kvůli pádu Wirecardu kartu dnes zablokovánu řádově miliony lidí.

Kolaps Wirecardu začal minulý týden, když její auditoři uvedli, že firmě chybí v přepočtu přes 50 miliard korun, které přitom vykazovala ve svém účetnictví. Část německých politiků žádá kvůli skandálu hlavu šéfa finančního regulačního orgánu BaFin.

Více o situaci ve společnosti Wirecard.

CZECH FUND

Cílem fondu CZECH REAL ESTATE INVESTMENT FUND je přinášet pravidelné výnosy pocházející z nájmů a kontinuálního zvyšování hodnoty podílů v nemovitostních společnostech a nemovitostech. Fond investuje do nemovitostních společností a/nebo nemovitostí v České republice s trvale udržitelným ekonomickým rozvojovým potenciálem, jako jsou např. administrativní budovy, nákupní centra, obchodní domy, hotely a logistické areály. Fond má sídlo v Lichtenštejnsku, je pod dohledem lichtenštejnského regulátora FMA (Finanzmarktaufsicht). Rozhodnutím České národní banky byl fond uznán jako srovnatelný se speciálním fondem nemovitostí podle českého práva. Nabízení investic do fondu v České republice je tak pod dohledem České národní banky a podléhá českým předpisům.

Více informaci na : https://czech-fund.cz/



Přečtěte si také:

25.06.2020Wirecard v insolvenci cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
25.06.2020Wirecard v insolvenci! X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec