Lukáš Baloga (ProfitLevel)
Okénko investora  |  26.06.2020 16:07:18

Nůžky mezi trhy a reálnou ekonomikou se otevírají

Po prudkém poklesu v únoru a březnu se akciové trhy vrátily zpět, v některých případech na úroveň blízko lednových úrovní, zatímco úvěrová rozpětí se výrazně snížila, a to i v případě rizikovějších investic. Jak avizuje trh v poslední době, zotavení bude pravděpodobně krátké a bolestivé. S obrovskými nejistotami týkajícími se hospodářského výhledu a investory, kteří jsou velmi citliví na vývoj v oblasti COVID-19, je pandemie vystavena již existujícím finančním zranitelnostem.

Uprostřed lidské tragédie a hospodářské recese způsobené pandemií COVID-19 upoutal pozornost analytiků nedávný nárůst ochoty riskovat na finančních trzích. To vedlo ke zjevnému rozporu mezi finančními trhy a hospodářskými vyhlídkami. V aktualizaci Světového hospodářského výhledu z června 2020 se uvádí, že přetrvávající silná podpora ze strany centrálních bank přinese rychlé zotavení, i když ekonomické údaje poukazují na hlubší pokles, než se očekávalo.

Kromě toho, že tento stav odvrátil pozornost od reality, v níž Fed dodával likviditu na finanční trhy, státní pokladna poskytla skutečný smysluplný stimul a hospodářství se začalo zlepšovat. To nebyl podvod. Bylo to do značné míry důležité a užitečné pro běžné lidi, kteří skutečně potřebovali pomoc, kterou dostali. A peníze nakonec vyústily do výdajů, které plynuly do výnosů oceňovaných na akciovém trhu. 

Úroveň dluhů stoupá a potenciální úvěrové ztráty v důsledku platební neschopnosti mohou v některých zemích testovat odolnost bank. Některé rozvíjející se tržní a pohraniční ekonomiky čelí rizikům refinancování a země s nižším ratingem začaly znovu získávat přístup na trhy pouze pomalu. 

 

Zdroj: Bloomberg Finance L.P.

Index S & P 500 (červená barva)

Index spotřebitelské důvěry (zelená barva)

Propojení mezi finančními trhy a reálnou ekonomikou lze ilustrovat nedávným oddělením mezi prudce rostoucími americkými akciovými trhy (červená barvami index S&P 500) a prudkým poklesem spotřebitelské důvěry (dva ukazatele, které spolu historicky souzněly), což vyvolává otázky o udržitelnosti rally, ne-li o podpoře poskytované centrálními bankami.

Bezprecedentní použití nekonvenčních nástrojů bezpochyby zmírnilo dopad pandemie pro globální hospodářství a snížilo bezprostřední nebezpečí pro globální finanční systém – zamýšlený cíl politických opatření. Tvůrci politiky však musí dbát na možné neočekávané následky, jako je pokračující zvyšování finanční zranitelnosti v prostředí jednoduchých finančních podmínek. Očekávání pokračující podpory ze strany centrálních bank by mohlo vést k tomu, že se již vysoké oceňování aktiv stává "slabým pojítkem v řetězu", zejména v souvislosti s finančními systémy a podnikovými sektory, které během pandemie vyčerpávají své rezervy. Jakmile bude oživení probíhat, tvůrci politik by měly naléhavě zabývat tímto zranitelným místem, které by se mohlo stát příčinou budoucích problémů a ohrozit růst.


Lukáš Baloga

Finančním trhem se začal aktivně zabývat už na vysoké škole. Při studiu na Ekonomické univerzitě v Bratislavě pracoval více než rok na pozici junior analytik a následně na pozici člena investičního výboru. Aktivní sledování finančních trhů aplikuje na investování do různých finančních nástrojů. Na finančních trzích se věnuje zejména makroekonomickému dění a jeho aplikování na trhy.




Profit Level

ProfitLevel poskytuje klientům komplexní investiční služby po celém světě. Prostřednictvím profesionální platformy mají možnost obchodovat Forex, komodity, akcie a indexy. Nejčastěji využívají obchodování CFD kontraktů, které téměř dokonale kopírují cenu podkladového aktiva. Jednoduché a zároveň propracované rozhraní je vhodné pro každého, od začínajících obchodníků, až po ty pokročilé.

Více na https://profitlevel.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688