zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  25.06.2020 00:00:00

Zlín: Zastupitelé projednali novelu vyhlášky o pravidlech pohybu psů na veřejných prostranstvích



Zastupitelé projednali novelu vyhlášky o pravidlech pohybu psů na veřejných prostranstvích

publikováno: 25.6.2020

Zlín – V rámci 12. zasedání Zastupitelstva města Zlína byla schválena novelizace obecně závazné vyhlášky pravidlech pohybu psů na veřejných prostranstvích.

Nová vyhláška byla přijata zastupitelstvem města v říjnu loňského roku, ta však v některých ohledech vyvolala nespokojenost části pejskařů, přestože principiálně obdobná vyhláška před tím platila zhruba 12 let. Rozporovali především zřízení nové zákazové zóny v Centrálním parku na Jižních Svazích, nemožnost vstupu se psem do historických zákazových zón v centru města, a některá další omezení. S nespokojenými pejskaři následně zástupci města několikrát jednali a vzájemně si vysvětlili jak důvody předkladatelů vedoucí k návrhu nové vyhlášky, tak výhrady zástupců pejskařů kritizující některé její části.

Na začátku roku 2020 došlo rovněž k podání podnětu na Ministerstvo vnitra České republiky (dále jen MVČR) k přezkumu nové vyhlášky. Statutární město Zlín (dále jen SMZ) se v rámci přezkumu opětovně detailně vyjádřilo k jednotlivým způsobům regulace pohybu psů na svém území, a doložilo, jaké konkrétní důvody jej k přijetí předmětné regulace vedly. Mj. zdůraznilo, že účelem vyhlášky není zbytečné či nepřiměřené omezování držitelů psů, ale nalezení kompromisu mezi zájmy držitelů psů a zájmy ostatních obyvatel města, zajištění ochrany veřejného majetku, a prevence před vznikem konfliktních či rizikových situací v souvislosti s pohybem psů na veřejných prostranstvích.

MVČR po provedeném přezkumu neshledalo novou vyhlášku, co se týče vymezení zákazových zón, výběhových louček a dalších omezení pohybu psů, v rozporu se zákonem. Rozpor shledalo MVČR pouze v povinnosti označovat psy na veřejných prostranstvích evidenční známkou, neboť od 1. 1. 2020 je toto označování nahrazeno plošným čipováním psů, přičemž požádalo SMZ, aby toto ustanovení z nové vyhlášky vypustilo.  

V návaznosti na výše uvedený vývoj byly zohledněny některé podněty a návrhy vzešlé z proběhlých diskuzí v novele vyhlášky, ve které dochází k těmto změnám:

  • Rozšiřuje se výčet výjimek z povinnosti mít psa na veřejných prostranstvích na vodítku, a to o psy, u nichž je prováděn odborný výcvik k asistenčním, vodícím nebo canisterapeutickým činnostem, a canisterapeturické psy při výkonu canisterapie.  Také se rozšiřuje výčet výjimek zákazu vstupu do zákazových zón, a to o vodící a asistenční psy, za podmínky, že doprovázejí osobu, která se prokáže průkazem ZTP/P (psi doprovázející osobu nevidomou již byli ve výjimkách pro vstup do zákazových zón zahrnuti i původně), a o canisterapeturické psy při výkonu canisterapie.
  • Z vyhlášky se vypouští ustanovení o povinnosti označovat psa na veřejných prostranstvích evidenční známkou. Dle stanoviska MVČR je tato povinnost od 1. 1. 2020 nahrazena plošnou zákonnou povinností mít psa čipovaného.
  • Je doplněna devátá dlouhodobě plánovaná výběhová loučka na Jižních Svazích, v podobě speciální psího agility hřiště o rozloze cca 2 500 m2. Toto psí agility hřiště je v současné době dokončováno a zahájení jeho provozu se předpokládá začátkem července.
  • Došlo k novému kompromisnímu vymezení zákazové zóny v Centrálním parku na Jižních Svazích, a to tak, že zóna byla zmenšena o její západní část, a ve střední části kolem chodníku, který ji protíná, byl vytvořen koridor pro průchod psů v šíři 5 m (s ohledem na limitaci stanovenou současnou květinovou výsadbou a plánované vybudování hřiště na pétanque). Nadále je ve zbývajících částech této zákazové zóny jako doposud povolen pohyb psů po dalších zpevněných komunikacích.    

Dále zástupci města rozhodli o krocích, které nesouvisí s vyhláškou, jako je umístění nových odpadkových košů na místech vytipovaných právě pejskaři, postupné edukaci o chování ke psům, či pilotnímu umístění sáčků na exkrementy v Centrálním parku, které proběhne v následujících měsících. Stejně jako dříve byla opětovně deklarována i připravenost a otevřenost města k jednání o případných dalších podnětech souvisejících s problematikou pohybu psů na veřejných prostranstvích.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688