Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  25.06.2020 09:04:13

Trhy podlehly setu negativních zpráv a poprvé v týdnu výrazněji oslabily

Akciové trhy včera po dvou dnech růstu výrazněji oslabovaly. Převážil negativní sentiment vyvolaný jednak pokračujícím růstem počtu nových případů COVID-19, zhoršený makroekonomický výhled MMF (z 3% letošního poklesu HDP na 4,9% pokles) a navrátivší se informaci o potenciálních nových či zvýšených amerických clech na výrobky z Francie, VB, Německa či Španělska. Sem mohou patřit potraviny, parfémy, letecké součástky či kamiony. Evropa také zvažuje, že pro letošní léto nepovolí vstup turistům z USA.

Rostoucí počet případů COVID-19 se začíná opět ve zvýšené míře projevovat i na reakci podniků, Aple již oznámil, že uzavře v USA 11 poboček a včera oznámil Walt Disney, že odloží otevření Disneylandu až po 17.červenci. Někteří guvernéři států pozastavují uvolňování restriktivních opatření či zvažují jejich zpřísnění. 

Nejvíce včera oslabovaly sektory energií (-5,5%), průmyslu (-3,5%) a financí (- 2,5%). Energetický sektor ztrácel i v důsledku poklesu cen ropy, jež odepsaly přes 6% díky výše zmíněným zprávám a také díky oznámení většímu než očekávanému nárůstu zásob v USA.

Nvidia a Daimler uzavřely dohodu o spolupráci na vývoj čipů do automobilů Mercedes, jež by v budoucnu mohly sloužit k autonomnímu řízení. Krok je brán jako odpověď na vývojářské aktivity Tesly v této oblasti, kde prozatím firma ukazovala nejlepší výsledky. Americký úřad pro bezpečnost silničního provozu oznámil, že bude prověřovat 63tis. vozů Tesla S vyrobených v letech 2012-2015 kvůli selhávání dotykového displeje, jímž uživatelé ovládají celou řadu funkcí.

FED dnes zveřejní výsledky bankovního stres testu, jenž by měl reflektovat i ekonomické dopady koronaviru. Trh bude tuto zprávu bedlivě sledovat. 

Hospodářské výsledky dnes zveřejní Nike, u kterého se kvůli uzavřeným prodejnám při koronaviru očekává meziroční pokles tržeb ke 30% a pokles zisk k nule. Pro investory budou ale důležitější informace ohledně vývoje poptávky v posledních týdnech, jelikož s výrazně negativním dopadem za uplynulý kvartál se již počítá.

V USA dnes bude zveřejněn finální odhad vývoje HDP za 1Q20, očekává se pokles o 5%. Dále pak budou zveřejněny objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, kde se po dvou měsících očekává výrazné oživení a růst o 10%, v minulém týdnu pozitivně překvapily maloobchodní prodeje, což trh podpořilo, uvidíme, zda tomu tak bude i u těchto dat. Pravidelná čtvrteční zpráva pak přinese sledované údaje o stavu žádostí o podporu v nezaměstnanostiočekává se zpomalení růstu nových žádostí na 1,3 mil. z 1,5 mil.

Akciové futures v Evropě i USA dnes prozatím navazují na včerejší náladu a ztrácejí kolem 0,5%.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688